close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více

Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!

" DÝŇOVÁ POLÉVKA "

6. října 2019 v 16:56 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
ŘÍJEN 2019



O dýňové polévce a jejím zařazením jsem uvažovala aspoň dva týdny dopředu, vařívám ji v období nepřízně počasí, což nastalo od poloviny týdne. Zakoupená máslová čekala doma na svůj čas, mezitím jsme byli na procházce v lese a našli posledních pár hub.
Nabízela se bramboračka s houbami, ale nakonec byly houby uložené pro pozdější spotřebu do mrazničky.
K obědu uvařím dýňovou polévku a k tomu tmavé pečivo rozhodla jsem jednoho říjnového rána, troška střídmosti v jídle má být občas zařazena.

S tou střídmostí jsem to však při představě snězení dvou talířů polévky zjemněné smetanou moc neviděla, ale snahu o střídmost jsem měla.

Co jsem potřebovala a měla již dopředu nachystáno, byla to jedna cibule, tři stroužky česneku, máslová dýně střední velikosti, olivový olej, půl menšího celeru, jednu mrkev, dvě střední brambory, kousek zázvoru (asi tak jeden cm). Z koření lžička kari, půl lžičky tymiánu, nebo chcete-li větší špetku, chilli papričky na špičku nože, kostku bujónu, sůl. Na zjemnění již zmíněnou 12% smetanu na vaření. Kombinace kořene zázvoru a chilli udělala své a polévka byla opravdu zahřívací, nicméně takto ji máme rádi, obzvláště při návratu domů z vycházky podzimní přírodou.
Nakrájenou cibuli jsem orestovala na olivovém oleji, přidala oloupanou máslovou dýni nakrájenou na malé kousky, celer, mrkev, česnek a to vše řádně osmahla, přidala kari, tymián, chilli, zázvor a zalila vodou. Dvě střední brambory a bujon jsem přidávala, když už se polévka vařila v odkrytém hrnci, vždy nechávám u zeleninových polévek hrnec bez pokličky ať se vůně"line ven. Například kapustová a z červené řepy se pod pokličkou nevylinou a "voní" nevábně, přišlo mě to i u dýně. S přidávání bujonu jsem chvilku váhala, když však můj muž ocenil polévku slovy, ta nemá chybu, byla jsem spokojená.


Polévku jsem vařila do změknutí zeleniny tak akorát, známe to všechny nerozvařit, doporučuji zkusit po patnácti minutách, zázvor jsem odstranila z polévky po deseti minutách varu. Zeleninu doporučuji zkusit po patnácti minutách varu, pokud je zelenina vyhovující prohnat mixérem. Na závěr přidáme smetanu, a kdo chce, může i oříšek másla. Pokud smetanu nemáte, není špatný kopeček bílého jogurtu přímo na talíř, doplněné pečivem máme skvělý oběd, nebo večeři. Napadlo mě polévku druhý den dochutit krémovým italským balzamikovým octem, což nemělo chybu, vřele doporučuji.
Všem vám přeji pohodový říjnový týden
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 6. října 2019 v 17:54 | Reagovat

Já jsem ji začala taky vařit.Hlava rodiny dělala,že mu to chutná:-( Příště jsem ji jedla sama a polovinu jsem si zamrazila.
Když není maso-není oběd:-?
Přeji krásný podvečer:-)

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 6. října 2019 v 19:59 | Reagovat

U nás polévka musí být, ale raději řidší, zeleninu nemixuji, u dýňové samozřejmě ano.Ale k tomu ještě další chod. Jen u dršťkové a gulášové polévky chleba třeba k večeři. ;-)Dobrý recept, díky za něj.

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 7. října 2019 v 7:40 | Reagovat

Dobrý tip pro studené podzimní dny. Taky ji dělávám, ale tolik ingrediencí nedávám. Proč to nezkusit - zkusím, dost hokkaidó dýní čeká na zpracování. Děkuji za recept - dáme si do nejdřív :-)

4 Ema Ema | E-mail | Web | 7. října 2019 v 12:17 | Reagovat

Máme rádi dýňovou polévku se zázvorem. Ale kari ani chilli nedáváme. Tak moc "zahřívací" nemusíme.:-)
Přeji pěkné dníky.:-)

5 Ježurka Ježurka | Web | 8. října 2019 v 13:40 | Reagovat

Já to vidím v televizi, kam se vrtnu, tam se vaří dýňová polévka. Já dýni nemusím na žádný způsob, ale možná dělám chybu. Ale zkoušet to už nebudu, s tou mou alergií nevím, jak by to s tím vším kořením dopadlo.

6 Iva Iva | E-mail | Web | 8. října 2019 v 22:48 | Reagovat

Dýňová polévka bude u nás zítra, ale z dýně hokaido. Tvoje vypadá krásně. :-)

7 Marijakes Marijakes | Web | 9. října 2019 v 5:20 | Reagovat

Tuhle polévku jsem jednou uvařila a manželovi nechutnala. Ale určitě jsem jí nedělala tak jako ty. Měla jsem jiný recept. Tam nebyla žádná cibulka ani zelenina. Ten tvůj recept vypadá mnohem slibněji. Musím vyzkoušet.

8 Jirka Jirka | E-mail | Web | 10. října 2019 v 19:54 | Reagovat

Do vaření dýňové polévky se sice nepustim, ale musím uznat že vypadá zajímavě.

9 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 11. října 2019 v 11:24 | Reagovat

Našli jste pěkné hříbečky. :-)
Na dýňovou polévku jsem zatím nedostala odvahu. Ne vařit, ale ochutnat.
Snad se někdy podaří. ;-)  :-D

10 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 12. října 2019 v 11:09 | Reagovat

Take si ji občas děláme receptu je hodně...

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 12. října 2019 v 21:17 | Reagovat

Dýňové polévky se nebojte, ono echt zeleninové moc chlapům mezi námi nechutná, chce to trochu vylepšit a pak si pochutnají

[7]: :-)

[9]: :-)

[5]: Libuško, raději v tvém případě nezkoušet :-)

[4]: :-D

[3]: Kitty, jsem zvědavá jak si ji připravíš. :-)

[1]: Evi, při prvním vaření mě manžel upozornil, že on nebude polévku jíst, pak ochutnal a nyní jí bez řečí, moc mu chutná [:tired:]

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 12. října 2019 v 21:18 | Reagovat

[10]: Víme co je dobré :-D

13 Hanka Hanka | 4. listopadu 2019 v 10:49 | Reagovat

Zrovna mám koupenou dýni, tak jsem se šla podívat, jak to vaříš, ještě si musím koupit koření a smetanu. Díky za návod. :-)

14 Hanka Hanka | 5. listopadu 2019 v 15:13 | Reagovat

[13]:Marti, tak polévka je hotová, nezdá se mi to složité, ale "nejhorší" je utrefit to ochucení. ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama