" KYNUTÉ TĚSTO NA SLANO "

14. června 2018 v 16:16 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
ČERVEN 2018

Vaření, pečení, není pro mě trápení. Po pravdě, pokud se mě nechce, tak nevařím, ani nepeču, vytahuji z mrazničky. Občas se i přinutím, ale to výjimečně, neboť vařím ráda, vařím prý i dobře.
Dnes jsem uvažovala co ze zbytkem droždí, nedávno tomu jsem z poloviny dávky upekla reveňový koláč.
Dnes padla volba na pizza šneky z kynutého těsta. Použila jsem univerzální recept na kynuté těsto od paní Jitky. Snad se nebude zlobit, ale je tak moc dobré a moc dobře se s ním pracuje:
Trochu jsem si jej upravila ubráním cukru - toho jsem opravdu dala pouze půl kávové lžičky do vlažného mléka a přidala rozdrobené droždí. Uvažovala jsem, že by tam cukr ani být nemusel, neboť v porovnání s těstem na houskový knedlík tam vlastně taky cukr nedávám.
Cukr už spolu s mlékem a droždím vytvořil kvásek a ten jsem přidala k 25 dkg polohrubé mouky, do které jsem pěkně raději hodně hluboko přidala sůl, tak dvě špetky. Až jsem začala mít obavy, zda to nebude slané. Hluboko proto, že naše babi říkala, že se sůl nemá potkat s droždím, pak těsto nevykyne. Vždy si na naši babi vzpomenu, když připravuji kynutý houskový knedlík, kde mnu droždí se solí. Přímo cituji z receptu " k rozdrobenému droždí přidáme sůl a mneme", rozuměj, mícháme vařečkou. Tak nevím, proč cpu sůl do kynutého těsta ať slaného, či sladkého až na samé dno mouky. Snad pro to známé, maminka a babička má vždy pravdu anebo je to už síla zvyku. K mouce se solí a kvásku, přidala jsem dva žloutky a prohnala hnětačem, přičemž jsem po trochách přidávala deci oleje. Ještě nakonec ručně pár máchanicí s těstem, zasypat po povrchu hladkou moukou a nechat kynout.
Mezitím jsem si měla připravit směs z oloupaných rajčat podušených s česnekem, bazalkou a tymiánem. Tak to se mě dnes nechtělo ani náhodou, šéfa nad sebou nemám žádného. Do misky jsem si dala kečup, přidala tři větší stroužky česneku, tymián a bazalku, promíchala. Do další misky přichystala strouhanou nivu a namísto delší přípravy směsi, měla volno na kafíčko s křížovkou. Přísahám, mít domácí rajčata ze zahrádky, obejdu se bez kafíčka a křížovky. Do obchodu pro rajčata se mě tedy nechtělo, vyluštěno, kafé vypité, těsto vykynuté. Rozváleno na plát, potřela jsem těsto směsí "z rajčat" a posypala strouhanou nivou. Zamotala do tvaru závinu, rozkrájela na menší dílky a ty dala na plech vyložený pečícím papírem. Všechny takto vzniklé šneky potřela bílkem a dala péct do trouby na 190°C.
Vůně libá se linula naší mini kuchyní, to jsem již škrábala brambory na oběd, maso pečené zůstalo od včera, k tomu bylo potřeba připravit okurkový salát s bílým jogurtem. Pokud si pospíšíte, tak šneky ještě máme, nikdo z vnuků dosud nepřišel. Okurkový salát není, ale i tak vám všem přeje pohodový zbytek dne Fukčarinka
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. června 2018 v 17:02 | Reagovat

Safra, mám zde recept s droždím, že bych to zkusila? Droždí nemám, jen sušené, ale zítra můžu nafasovat. Je zde tolik vychytávek, že se to nemůže nepodařit! No co, kdyby ne, tak to spucují slepičky, droždí je výživné. Jdu si připsat droždí na nákupní seznámek - ale běda jak se mi to zase nepodaří!!! (jak říkal pan Sovák blahé paměti) ;-)  :-D

2 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. června 2018 v 17:51 | Reagovat

[1]: Kitty, drž se přímo receptu paní Jitky. Drobenka je 14 dkg mouky, má být hrubá, já dávám polohrubou, 10 dkg másla, 10 dkg cukru - v míse promni změklé máslo s cukrem a moukou. Vznikne krásná drobenka. :-)

3 MarijaKes MarijaKes | Web | 14. června 2018 v 18:30 | Reagovat

Krásně jsi čarovala v kuchyni. Šneci vypadají lákavě. Možná, že ten kečup je lepší než jen rajčata.

4 johanes johanes | E-mail | 14. června 2018 v 20:12 | Reagovat

...nevím jak velký byl zbytek droždí...já bych udělal kvasnicovou polévku....tu miluji [:tired:]

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. června 2018 v 22:43 | Reagovat

[4]:Drožďové knedlíčky máme dost často a moc rádi . :-) :-D

6 Hanka Hanka | 15. června 2018 v 9:12 | Reagovat

Moc ráda čtu tyto tvé popisy, jak vaříš. Těsto od p. Jitky také používám a jde to výborně. Teprve s tímto těstem jsem začala mít výsledky, tedy - konečně jsem spokojena s upečenou bábovkou. Ale to těsto se musí pořádně propracovat, podle mne na tom hnětení hodně záleží. Jinak já beru jako samozřejmost dát do mouky (těsta) špetku soli, i do třeného těsta. Na to mě vždy maminka upozorňovala, jinak je to plané. Tak nevím, proč obava, že jak je tam sůl, těsto nevykyne. Podle mne záleží na droždí, jestli těsto vykyne, jestli je čerstvé (u sušeného se dívám zda není prošlé). Také by mělo být v místnosti spíš teplo.
A k tomu kvásku - dávám trochu ohřát mléko (mám v ledničce), rozmíchám v něm cukr (s přítomností cukru kvásek vzejde) a rozdrobím droždí. Mírně posypu moukou a za chvíli kvásek vzejde. Osobně používám hladkou mouku, jak má Jitka v receptu, ale je dobrý poměr půl na půl (hladká-polohrubá). :-)

7 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 15. června 2018 v 18:55 | Reagovat

[3]: Není to tak pracné s tím kečupem.Rajčata by se musela hodně vydusit,aby šťáva neudělala v těstě paseku. Mít větší množství domácích rajčat, tak bych si kečup udělala "domácí".Jsem ráda, že je nemám [:tired:]

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 15. června 2018 v 18:56 | Reagovat

[4]: Půl kostky zbylo, jinak drožďovou pomazánku a knedlíčky mám ráda bohužel jen já. :-(  :-)Občas si je udělám. [:tired:]

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 15. června 2018 v 18:57 | Reagovat

[5]: Tak to bych si Ruženko u vás pochutnala, ale stejně, jak už jsem psala, občas nelením a udělám si je "do své polévky". :-)

10 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 15. června 2018 v 19:01 | Reagovat

[6]: Hani,přesně tak, těsto bez soli je plané.Se sušeným droždím moc ráda nepracuji, výhradně jsem jej používala při pečení domácího chleba. Mimochodem nedávno jsem jej upekla na přání vnuka a povedl se. :-)

11 Jitka Jitka | E-mail | Web | 15. června 2018 v 19:37 | Reagovat

Já už léta používám jen sušené droždí a mám s ním ty nejlepší zkušenosti.U kynutého těsta je hodně důležité aby všechny použité ingredience měly pokojovou teplotu. Pak se dílo na sto procent podaří. :-)

12 Ježurka Ježurka | Web | 16. června 2018 v 14:28 | Reagovat

Marti, to je výborný nápad, kynuté těsto dělám ráda a nemám s tím problém. Určitě vyzkouším, protože u vás už určitě dnes nic nezbylo. :-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. června 2018 v 18:23 | Reagovat

[11]:Pravdou je, že sušené droždí může být v záloze. :-)

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 16. června 2018 v 18:24 | Reagovat

[12]: Tak Libuško, ty jsi kouzelnice [:tired:]Odhadla jsi to dobře, včera manžel snědl poslední dva šneky. :-)

15 Intuice Intuice | E-mail | Web | 19. června 2018 v 20:47 | Reagovat

Recept vypadá velmi chutně a lákavě, sladké už nemůžu, před týdnem mi zjistili cukrovku, tak naslano bych mohla. :-)

16 Ježurka Ježurka | Web | 6. července 2018 v 13:50 | Reagovat

Marti, to je nápad udělat slané šneky z kynutého těsta, to určitě vyzkouším. Teď budu opisovat zase já.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama