" MÁME HOTOVO"

1. dubna 2018 v 1:54 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
DUBEN 2018

Dnes byl den "blbec ", tedy aspoň u nás doma a to hlavně v kuchyni. Vnuka přivezla snacha na hlídání ráno hned před desátou. Jelikož je vnuk již od konce února již po třetí nemocen, snažili jsme se jej udržet na lůžku. Cosi trochu pomohla nová stavebnice lego, se kterou se hned mezi dveřmi vytasil a pak také naše střídavá péče.
Nicméně měla jsem v plánu pro naše návštěvy šmigrustníků upéct jak je zde ve Slezsku zvykem "Šoldru", neboli také "Plecník". Recept od manželovi maminky jsem dávala dohromady dva roky, pokus, omyl a nakonec se podařilo. Kynuté těsto zadělané vlažnou polévkou z uzeného masa. Pár roků jsem do kynutého těsta vkládala jak opečenou velikonoční klobásu, tak dva druhy uzeného masa - krček a bůček. Vše v těstě zapekla a následně se koštovalo společně se šmigrustníky, k tomu vínečko, či slivovička. Letos jsem si řekla, že by mohla být změna. Upeču Šoldru z těsta od paní Jitky, jen si je trochu upravím univerzální těsto kynuté od paní Jitky k nahlédnutí zde:http://yorga.blog.cz/0704/univerzalni-recept-na-kynute-buchty
Těsto na Šoldru má být slanějšího rázu, zadělávané vlažnou uzenou polévkou, ta se již v hrnci vařila s cibulí a česnekem, bobkovým listem, s pár kuliček nového koření a pepře.
Do velké zadělávací mísy jsem prosila 1 kg polohrubé mouky, 1, ½ čajovou lžičku soli. Přidala jsem 6 žloutků, promíchala a připravila 2dcl stolního oleje, rovněž pokojové teploty a k tomu dolila 1,5 dcl rozpuštěného sádla. Sádlo prý dodává křehkost.
V hrnečku jsem měla 2 kostky droždí rozdrobené ve vlahé uzené polévce, kam jsem před vložením droždí přisypala 1,5 polévkovou lžíci cukru. Přikryla utěrkou a nechala kvásek vzejít. Ve spolupráci, s mým mužem nejen slovním typu, máš tam dost soli, není tam moc omastku. Myslíš, že bude letos " Šoldra zase fajná". Jsme jednak míchali růčo - fůčo, ale taky pěkně hnětačem. Už jsem měla na jazyku, bude-li pokračovat dál v takto odborných radách, může zůstat v kuchyni sám. Máme totiž malou kuchyňku a tak jsem v ní raději sama. Postupně jsme vmíchávali olej a těsto tvořilo bublinky a dávalo nám tak na srozuměnou, že to už by jako stačilo. Povrch těsta jsem posypala hladkou moukou, uzavřela mísu poklopem a řekla děj se vůle boží. Za hodinku, to už jsme stihli vypít kafíčko, pochválit vnuka za postavené monstrum z nového lega, bylo potřeba věnovat krátký čas "Šoldře". Těsto krásně nakynulo, pracovalo se s ním výtečně a tak brzo se skvěl na plechu s výším okrajem vyloženým pečícím papírem váleček těsta, které bylo potřeba po 15 minutách dalšího kynutí potřít bílkem a pak šoupnout do trouby předehřáté na 200°C.


Celkem jsem pekla 35 minut, po 25 minutách jsem zkusila špejlí, pak troubu vypla a nechala dojít. Po vyndání z trouby pomázla jsem Šoldru po povrchu rozpuštěným máslem. Šoldra je nadýchaná, hebounká, chutná buď jenom tak anebo právě s tou klobásou a uzeným masem. Mějte pohodové dny vaše Fukčarinka
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Evina Evina | E-mail | 1. dubna 2018 v 8:05 | Reagovat

To jsi dobrá,gratuluji.Já jsem včera měla den B.Dnes plaším už od rána :-)
Přeji krásný den :-)

2 Kitty Kitty | Web | 1. dubna 2018 v 8:09 | Reagovat

Podařilo se ti - určitě bude mrskačům chutnat, hlavně asi v polovině jejich obchůzky ;-)

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 1. dubna 2018 v 10:59 | Reagovat

Tak ji vidím - ale toto jsem opravdu skutečné u nás neviděla, jiný kraj, jiný mrav.
Pohodové velikonoce - a ať už se ten vnuk konečně pořádně uzdraví! :-)

4 Oli Oli | Web | 1. dubna 2018 v 15:51 | Reagovat

Zvláštní, tohle u nás vůbec neznáme.
Veselé Velikonoce a hodně zdravíčka všem. :-)

5 duchodkaevka duchodkaevka | 1. dubna 2018 v 19:26 | Reagovat

Tak to vůbec nevím o čem je řeč a navíc je to kynuté těsto, moje slabina :-P Ale přece jenom jsem se přemohla a upekla dva bezlepkové mazance pro muže, chutnají překvapivě dobře :D  :-)

6 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 1. dubna 2018 v 19:56 | Reagovat

Tak u nás bude  nádivka, upeču ji v remosce jako dort, také s uzeným i libovým vepřovým masem a doufám, že bude chutnat jako obvykle. Jinak to nakrájení na studenou mísu zbude na ráno, řízky-zatím jen naložené v pácu - nasmažím čerstvé, brambory  uvařím- tedy podusím s cibulí a paprikou mletou "na červeno" jak to mají naši rádi. Mladí přijdou na oběd a tak pokud přijde někdo z rodiny dříve, nic se neděje. ;-)

7 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 1. dubna 2018 v 21:07 | Reagovat

No to je monstrum...lego je. vubec stavebnice neomezenych možnosti...Soldru bych si dal take....žádná diete.

8 MarijaKes MarijaKes | Web | 2. dubna 2018 v 8:41 | Reagovat

Udržet nemocné děti v posteli je opravdu kumšt pokud nemají horečku. Ten, kdo vymyslel lego byl opravdu koumák. A provedení stavebnic je naprosto přesné, všechno do sebe pasuje a dá se postavit cokoli. Krásné jsou i stavebnice pro holčičky.
Šoldru neznám. Je to něco jako bílý chléb? :-)

9 Jarka Jarka | Web | 2. dubna 2018 v 9:58 | Reagovat

Šoldra vypadá báječně, nikdy jsem nic takového neochutnala toto u nás nepekly ani babičky, je to pro mě úplně neznáme pečivo. :-)
Přeji krásné velikonoční pondělí, u nás už se trhají mraky a svítí sluníčko. :-)

10 Hanka Hanka | 2. dubna 2018 v 11:31 | Reagovat

Vidíš, jaký zájem vzbudila tvoje šoldra, já se tady usmívám, že většina lidí o tom ani neslyšela. Takže jsi jako národní buditel, který odhalil něco neznámého. Já tedy šoldru znám a mohu doporučit. Přeji Ti hezký zbytek Velikonoc. :-) :D

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 17:55 | Reagovat

[1]:Ze slavné "Šoldry" dnes zůstala patka. Co se týká uzeného masa a klobás je to podobné.Višňové řezy dopadly stejně, jsou tam dva kousky. Jsem ráda, že všem chutnalo a těším se na zítřejší vaření, kdy budeme mít k obědu pohanku na slano se zeleninovým salátem. :-)

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 17:58 | Reagovat

[2]:Kity,máš pravdu. Přijde vhod kousek na zakousnutí, musím se však zastat našich návštěv "mrskačů". Přijíždí auty a tak se pije nealko, kafíčko, čaj a k tomu sladké, či slané k zakousnutí. :-)

13 signoraa signoraa | Web | 2. dubna 2018 v 17:59 | Reagovat

Šoldra se u nás nedělá, ale vypadá báječně. Já dělala pekáč nádivky, tak jako tradičně a k tomu samozřejmě mazance, věnec a beránka. Jsou to zvyky, které si člověk přináší z domova a recepty se předávají z generace na generaci. Na vánoce vařím kaldoun. Také ten název vypadá zvláštně, ale jedná se o polévku, na kterou jsme chodívali na Boží hod k babičce. Zavařují se do ní malé makaronky, které ještě dělávala i moje maminka. Ty už já neumím, takže je nahrazuju domacíma nudličkama. :-D

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 17:59 | Reagovat

[3]: Lotty, taky si říkáme, že těch antibiotik už bylo dost. Chtělo by to jaro jak se patří a ne takové rázné změny v počasí ;-)

15 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:00 | Reagovat

[4]: Olinko, děkuji. :-)

16 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:06 | Reagovat

[5]: Můj strašák a slabina je zase lístové těsto.Uvažovala jsem o zdravé Šoldře ze zdravé mouky - pohankové a podobně. Ovšem, to by prý nebyla ta pravá Šoldra, říká můj muž :-)

17 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:08 | Reagovat

[6]: Ruženko, taky "si" dělám pro sebe každým rokem nádivku, ale letos na ni nedošlo. Každopádně nikdy není pozdě a nádivka bude určitě na programu po nějaké jarní vycházce do přírody - kopřiva, medvědí česnek ... :-)

18 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:10 | Reagovat

[7]: Kdysi dávno, za mých dětských let byla stavebnice Merkur. Něco obdobného legu :-)

19 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:12 | Reagovat

[8]: Maruško, je to tak, bílý chléb. Dala by se upéct i ze zdravé mouky - špaldové, pohankové, ale ta pravá je ze světlé. Tedy aspoň v rodině mého muže. :-)

20 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:14 | Reagovat

[9]: Nás taky Jaruško sluníčko navštívilo. To bylo radosti, ale venku je zima :-( Jsem dnes za domácího pecivála s polečně s mým mužem. Udolali nás "mrskači" [:tired:]

21 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:20 | Reagovat

[10]:Hani, F.L. VĚK a Šoldra,nejde to dohromady, ale dá se to shrnout do památného dědictví.
Tedy já to tak mám,knižní vydání F. L. Věka uchovávám ve své nyní mini knihovně a Šoldru se snažím udržet jako odkaz předků ve vzpomínce na Velikonoční tradice. :-)

22 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 2. dubna 2018 v 18:20 | Reagovat

[17]: Tak nádivka je už zbaštěná. Mladí dokonce při odnosu domů pokyvovali, že bde na oběd. Bylo v ní uzené-kýta na kostky, petržel, žloutky z vajec,cibule, česnek, namočená houska a vyšlehaný sníh na konec zamíchaný a upečeno v remosce- byla plná. Krájela se jako dort, zůstal tam jeden kousek. :-D

23 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:56 | Reagovat

[13]: Alenko, kaldonovou polévku znám. Je to opravdu sváteční polévka.Nebudeš věřit, před mnoha léty jsem ji na svátky vařívala.Pořád si říkám, že ji uvařím a skutek utek, díky za připomenutí. :-)

24 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 18:56 | Reagovat

Spadla jsem sama u sebe do Spamu O_O

25 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 19:03 | Reagovat

[23]: [24]:
Jsem se vytáhla ze sklepa [:tired:]

26 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 2. dubna 2018 v 19:05 | Reagovat

[22]: Ruženko, děláš mě chutě. :-D

27 Bev Bev | E-mail | Web | 2. dubna 2018 v 19:43 | Reagovat

To je velmi zajímavý recept, nikdy jsem ještě o šoldře neslyšela, co kraj to mrav, jak se říká. Ráda jsem se něco nového dozvěděla. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama