" VIŠŇOVÉ ŘEZY"

30. března 2018 v 20:11 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
BŘEZEN 2018
V únorových pochmurných dnech jsem objevila na blogu Jarušky "Tiché pošty" recept na buchtu. Buchtou ji nazvala Jaruška, ale na letáčku s receptem, který objevíte zde http://tichaposta.blog.cz/1802 jsou uvedeny "Višňové řezy". Nemusela jsem se dlouho přemlouvat, abych tuto " buchtu" od Jarušky vyzkoušela. Dnešním dnem se Jaruško přimlouvám, za správné pojmenování pro příště, neboť je to famózní dobrota a zaslouží si být uvedena jako "Višňové řezy". Doufám, že jak Jaruška, tak i ostatní budete brát výše napsané jako žert, ale řezy si co nejdříve upečete.
Trochu jsem si upravila původní recept, zdála se mě dosti vysoká spotřeba tuku jak v receptu základním, tak v krému, ale každý dle svého. Závěr je takový, že nejen nám, ale i návštěvě, která asi tak za dvě hodinky po uložení řezů do ledničky přišla na kafíčko. Zjistím si však, zda je možné zakoupit menší skleničku višní, mimochodem byly již vypeckované a tím pádem bych pekla řezy z poloviční dávky.
Postupovala jsem takto: nejdříve bylo potřeba nechat okapat na cedníku višně 0,75l. Namísto původního receptu zaměnila jsem tuk héru 250g za 1,5 dcl oleje, cukru oproti původního receptu jsem dala 20dkg, přidala špetku soli, trochu vody namísto mléka 1- 1,5 dcl, 3/4 prášku do pečiva, kakao nemáme v těstě v oblibě, přidala jsem v závěru do třetiny těsta nastrouhanou čokoládu.
Žloutky jsem šlehala s cukrem, postupně přidávala olej a vodu, mouku s práškem do pečiva a na závěr lehce vmíchala sníh. Na plech s vyšším okrajem vyložený pečícím papírem nalila jsem větší část světlého těsta, pokladla hustě višněmi. Do zbytku těsta asi tak 1/3 přidala čokoládu a nalila na višně. Pekla jsem v předehřáté troubě na 180°C zhruba 30 minut.
Krém: šťávu z višní jsem doplnila do ½ litru vodou, přidala 1 vanilkový puding a vařila do zhoustnutí. Zjednodušila jsem si vaření pudingu přidáním cukru až na závěr 2 lžíce, nepřichycuje se ke dnu. Másla na krém jsem použila 15 dkg a polovinu přidala do chladnoucího pudingu ihned. Zbytek pokojové teploty až při šlehání krému. Mezitím, než puding vychladl, připravila jsem ve vodní lázni potřebnou čokoládu s přidáním kousku másla na polití řezů.
Všem vám přeji pohodové Velikonoce, a pokud se rozhodnete "Višňové řezy" vyzkoušet, tak pohodové pečení. Zítra se vrhnu na pečení již tradiční "Šoldry", kde se chystám vyzkoušet univerzální kynuté těsto od paní Jitky, který najdete zde: http://yorga.blog.cz/0704/univerzalni-recept-na-kynute-buchty Výborně se mě s tímto těstem pracuje, změnu udělám pouze v tom, že snížím cukr na polovinu, mouku dám polohrubou a namísto mlékem těsto zadělám jak je to tradicí u nás ve Slezsku uzenou polévkou. Takto "Šoldru" pekla maminka a babička manžela.
Kdo by chtěl péct z původního těsta, které jsem dříve používala je k nahlédnutí zde : http://fukcarinka.blog.cz/1303/recept-na-pravou-slezskou-soldru
Šoldru peču z 1kg mouky, ale už druhým rokem bez zapékání klobás a uzeného, to podávám na talířku zvlášť. Důvodem jsou děti a vnoučata, znáte to, ten nejí to a ten zas toto a tak je to pro nás všechny výhodnější. Vaše Fukčarinka
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 30. března 2018 v 20:23 | Reagovat

Také bych se přimlouvala za název "řezy", neboť je to jistě moc dobrý moučník a o buchtách se nedá zas tak hovořit v souvislosti s moučníky. Možná, že je to u Jarušky místní pojmenování. Někde se rozlišují buchty od koláčů a moučníky.....Řezy se ti povedly náramně. Já jsem právě dopekla 3. várku beránek, slepička, králík a mám toho plné kecky. :D  nevím, kdo vymyslel, že nejstarší babička peče všem. :D No je fakt, když pekla moje maminka všem, tak jsem se nijak nepozastavovala a neudivovala tomuto zvyku. ještě musím napéct 4 mazance. ale budou to tentokrát mazance podle Ivy.http://babciny-recepty.blog.cz/1604/tvarohovy-mazanec :-)

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 30. března 2018 v 20:27 | Reagovat

Škoda že už jsem dnes pekla svoji hrnkovou buchtu, mohla bych z ní udělat i ty řezy. Višně nemám, ale nějaká marmeláda by se zde ještě našla. Vypadá to moc chutně, a višně - báseň. Už ji mám mezi recepty na liště, čili příště kupuju višně a dělám tyto řezy. Děkuji za inspiraci a všem hostům přeji dobrou chuť

3 Iva Iva | E-mail | Web | 30. března 2018 v 22:05 | Reagovat

Řezy vypadají "hóóódně jedle". Marti, u mého staršího vnuka jsou všechny řezy buchtičky. :-)
Přeji Tobě i celé rodině krásné a pohodové velikonoční svátky. :-D

4 Růžena Růžena | E-mail | Web | 30. března 2018 v 22:26 | Reagovat

U moučníku se též přimlouvám za název řezy 😉
Moc mě zaujala ta šlondra - slyším poprvé..Kynuté těsto dělám taky podle Jitky, musím vyzkoušet!
Hezké Velikonoce!

5 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 30. března 2018 v 22:40 | Reagovat

Tak višně jsou moje hned po malinách nejoblíbenější ovoce. Od syrových,přes kompot až po griotku. Tu už tedy jen zřídka užívám".  To se mi líbí, jak ty si ty recepty podle svých zvyklostí upravuješ. :-)

6 Hanka Hanka | 31. března 2018 v 11:11 | Reagovat

Fajn, musím pochválit tvé recepty, líbí se mi tvůj popis receptů a to, jak to přizpůsobuješ. Přeji ti, aby se i letošní šoldra tak povedla, s tím těstem se fakt výborně pracuje. Měj se hezky. :-)

7 Jarka Jarka | Web | 31. března 2018 v 14:43 | Reagovat

Tak to jsem ráda, že řezy chutnají a máš pravdu, že spotřeba másla je veliká čímž vzniká kalorická bomba, ale řezy se nepečou každý den, tak to jednou za čas tělo vydrží. ;-)  :-P To univerzální těsto od Jitky mám také ve svých receptech a jiné nedělám, je opravdu moc fajn. Tak ať se šoldra povede! :-D

8 signoraa signoraa | Web | 2. dubna 2018 v 18:05 | Reagovat

Řezy vypadají parádně a určitě i tak chutnaly. :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama