" VAŘENÁ BUCHTA TROCHU JINAK "

11. února 2018 v 16:43 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
ÚNOR 2018

Poslední kousek koláče a pár drobečků na talíři, ne dnes je to ještě lepší než včera. Prohlásila jsem u odpolední kávy s kouskem koláče, to musím vyfotit a dát na blog.
Nečekejte žádný zázrak, je to jen "Vařená buchta trochu jinak". Místo 3 lžic kakaa, ¼ kávové lžičky skořice, navíc přidána citrónová kůra, dvě strouhaná jablíčka a vanilkový cukr a není na škodu cvrknout trochu rumu.
Něco rychlého upéct honilo se mě hlavou mezi včerejším vařením a praním. Je pravda, že pračka pere sama, tam stačí vložit prádlo spolu s práškem na praní, zvolit program a máme vystaráno. Oproti našim babičkám a maminkám máme možnost si zvolit další činnost. Ta má bylo strčit maso do trouby a následně sednout do křesla a věnovat se čtení. No jo, ale odpoledne ke kafíčku není nic, zbytek koláče z mrazničky jsem vytáhla onehdy při návštěvě dcery. Má dcera je totiž expert na jídlo. Jídlo, to co jí všichni kolem ní nejí, z toho normálního pouze koláče. Jako dítě jedla vše, po osamostatnění hrůza, jestli se ptáte co jí vnuci, tak hned napíšu, že jí "normálně" to, co jí všichni kolem, připravuje jim to dcera. Já vím, postavené na hlavu, ale právě proto mám vždy v mrazničce pro dceru kousek koláče. Pokud dcera zabrousí sem na můj blog, chytne se za hlavu a bude volat, mami co to má znamenat, já jím přece normálně…
Ale dost, vrátím se k "Vařené buchtě trochu jinak - k mému koláči". Co bude potřeba: 1 heru, (kdo nemá rád heru, dá máslo) sklenice vody, 2 sklenice cukru krupice a ¼ lžičky skořice - přivedeme k varu a 3 minuty povaříme - tuto směs necháme vychladnout. Mezi tím si vyložíme plech pečícím papírem, nastrouháme dvě jablíčka. V míse ušleháme 4 vejce se špetkou soli a přidáme vychladlou směs, když máme doma rum, tak jej tam cvrkneme, 3 sklenky polohrubé mouky s 1 práškem do pečiva. Polovinu těsta vlijeme na plech, na ní rozložíme postrouhaná jablka, která posypeme vanilkovým cukrem. Druhou půlku těsta navršíme na jablíčka. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Vůně skořice a jablíček nám provoní celý byt. Pak už jen zbývá uvařit si dobré odpolední kafíčko, vychladlý koláč rozdělit za a.) do mrazničky, b.) ke kafíčku dnes a na zítra. Koláč je druhý den nejlepší, je vláčný a voňavý. Pohodový den vám všem přeje Fukčarinka
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Magicmax Magicmax | E-mail | Web | 11. února 2018 v 16:56 | Reagovat

Páni, ta vypadá povedeně. :) Je dobře, že vám vaše snaha tak moc vyšla. :)

2 Kitty Kitty | E-mail | Web | 11. února 2018 v 17:16 | Reagovat

Hned se do toho dávám! Jen toho bude poloviční dávka - na malý plíšek. Aby nebylo to nedělní mlaskání příliš dlouho slyšet a ke kafíčku toho nebylo zase příliš. Děkuji za tip a přeji všem tvým strávníkům Dobrou chuť! :-D

3 Janah Janah | Web | 11. února 2018 v 22:05 | Reagovat

Recept na vařenou buchtu vidím poprvé, ale vypadá to tak lákavě, že to musím zkusit. :-P  :-)

To jak lidi jedí "normálně" znám - přišli k nám známí na návštěvu, a prý že jedí vše normálně. A pak - jo, my jsme ti zapomněli říct, že nejíme rozinky, tmavý chleba, ořechy a skořici. :-?  :-D

4 Jarka Jarka | Web | 12. února 2018 v 10:00 | Reagovat

Tak to není překlep, ta buchta se opravdu vaří.
Doma všechno mám, takže ji určitě vyzkouším. :-P  :-)

5 signoraa signoraa | Web | 12. února 2018 v 11:03 | Reagovat

Marti, určitě vyzkouším a stejně jako další přede mnou je ten recept pro mně úplnou novinkou. :-D

6 Ježurka Ježurka | Web | 12. února 2018 v 17:12 | Reagovat

Vařenou buchtu neznám. Ale určitě někdy vyzkouším. Díky za tip.

7 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 12. února 2018 v 20:01 | Reagovat

Tož vyzkoušíme..přítelkyně dá asi méně cukru... :-)

8 Iva Iva | E-mail | Web | 13. února 2018 v 10:39 | Reagovat

Marti, to je zajímavý recept. Vyzkouším. :-)  ;-)

9 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 14. února 2018 v 15:39 | Reagovat

Vařenou buchtu neznám, ale učíme se celý život, tak proč ji nevyzkoušet. Podle posledních drobečků je mi jasné, jaká byla 😁😁

10 Hanka Hanka | 14. února 2018 v 16:03 | Reagovat

Po pravdě, mám ráda tyhle tvoje články, kde uvádíš recepty, pro mnohé jsou to nové věci. Myslím, že vařenou buchtu jsi už tu kdysi měla, ale asi s kakaem, byla hnědá. Já bych také trochu ubrala cukru, ale to chce vyzkoušet. Jen bych se zeptala - Na jak velký plech ta dávka je? Mám totiž elektrickou troubu a plechy dost velké. ???  :D

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 18:51 | Reagovat

[1]: :-)Nejraději mám prázdné talíře a spokojené strávníky. :-)

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 18:51 | Reagovat

[2]: Kitty, doufám, že se ti koláč podařil. :-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 18:54 | Reagovat

[3]: Snažím se pohostit každého, občas se však zadaří. Většinou se nakonec vždy něco najde - ovoce, nějaké crecry,sýr. :-)

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 18:57 | Reagovat

[4]: Jaruško, vařená buchta, tak ta je v našem kraji hitem už od mých 30 let. Koukala jsem poprvé na naší paní kuchařku v DD a podivovala se nad vařením buchty. To už bude dobrých 35 let. Neuznávala jsem, že se jí říká "vařená", když se stejně pak peče :-D

15 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 18:59 | Reagovat

[5]: Vyzkoušej Alenko, my moc rádi ty tmavé kakaové nemáme, ale taky je zbaštíme. Tak jsem si ji vytunila ze skořicí. :-)Na ty jablíčka mě navedl recept u Ivanky a Zdeňka. :-)

16 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 18:59 | Reagovat

[6]: Libuško, rádo se stalo. :-)

17 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 19:00 | Reagovat

[7]: Dodržela jsem dávku cukru, neboť jablíčka nebyla nejsladší. Dá se samozřejmě cukr omezit. :-)

18 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 19:03 | Reagovat

[8]: Ivo, u tebe je nepřeberné množství receptů, tam se dá v mnohém inspirovat. Ráda tvůj blog navštěvuji. :-)

19 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 19:04 | Reagovat

[9]: Tak, tak, byla Evičko výborná, druhý den nej ... :-D

20 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. února 2018 v 19:08 | Reagovat

[10]: Hani, plech na kterém jsem tuto buchtu - koláč pekla je vlastně čtvercový 30 X 30 cm.Jindy využiji plech 40 X 30 cm. Buď je pak koláč nižší, či vyšší :-)

21 Magicmax Magicmax | E-mail | Web | 14. února 2018 v 19:30 | Reagovat

[11]: To je dobře. :) :-)

22 Kitty Kitty | E-mail | Web | 14. února 2018 v 22:15 | Reagovat

[12]: Nezbylo! Ale už ho mám v paměti, bude víckrát :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama