" OD VAŘENÍ AŽ ... "

19. ledna 2018 v 22:59 |  JEN TAK
LEDEN 2018

Také se vám to stane, vaříte a říkáte si, tuto dobrotu vyfotím a dám na blog. Nakonec dojídáte a zjistíte, že jste úplně zapomněli "tu" dobrotu vyfotit. Mě se to stává dosti často, naposledy to byly vepřové závitky, plněné kyselím zelím. K tomu jako příloha pohanka a u té bych se chtěla trochu pozastavit. Pohanka upravená na různé způsoby, tedy abych byla přesnější na slanou verzi, patří mezi naše oblíbené jídlo. Používám ji také jako vložku do polévek - rajské, tu máme moc rádi, zeleninových, báječně je doplní.
foto ze zdroj...
Dnešní vysílání "SAMA DOMA" bylo mimo jiné o pohance a málem se stalo, že jsem ji zařadila jako přílohu k zítřejšímu k obědu. Zítra bude tilápie a k ní nám moc chutnají rýžové nudle. Snad nezapomenu fotit. Každopádně jsem byla překvapená, když jsem cestou do klubu v MHD seděla vedle kolegyně a při dotazu, co jsme měli na oběd, žasla, že pohanku na slanou verzi, ne na sladko? Ptala se, já ji znám jen na sladko. A tak jsme cestou vařili, jelikož jsme seděly na čtyřce, připojila se k nám další spolucestující. Čtvrtá se s námi loučila s úsměvem, že tu pohanku taky vyzkouší. Podivila se, kombinaci sýru, majoránky, česneku. Slaninu přijala s úsměvem a já si vzpomněla na kolegyni z práce, která razila heslo, že občas se musí "zkůra" promazat, myšleno tělo uvnitř. Zvláště, když se chystala na oslavu "velký mejdlo", což u ní bylo dosti často.
Od jídla se přesunu do současnosti, sníh nemáme, včerejší chumelenici se silným větrem střídal déšť. Zrovna tak, jako burácí politici v předvolebních vystoupeních, jejich strany nezůstávají pozadu, tak i má mailová pošta hýří různými upoutávkami, koho by bylo třeba volit. Sama za sebe budu volit dle svého uvážení, nepotřebuji k tomu nabídku toho, či jiného politika, dost často objevujícího se po boku s tváří známých celebrit. Každý má možnost dát svůj hlas, dle svého uvážení. Slibování beru z rezervou a vám všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví vaše Fukčarinka.
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 MarijaKes MarijaKes | Web | 20. ledna 2018 v 0:41 | Reagovat

Ano stává se mi to stále. A to mám na blozích rubriku recepty. Vaším docela intuitivně a když to vyjde a je to dobré, mohla bych dát na blog recept, ale je snězeno. Dneska jsem pekla ananasovou roládu podle Ivy, ale udělala jsem to jako řez, dva pláty na sebe. Těsto je křehoučké. Vrazila jsem to hotové do ledničky a určitě zapomenu vyfotit než to rozkrájím a před hosty si pak budu připadat blbě, kdybych to fotila na talířku. Do dneska jsem nevěděla co je tilápie. Ještě jsem to neslyšela. Už vím, že tuhle rybu u nás v obchodě nemají. :-)

2 Natty Natty | Web | 20. ledna 2018 v 6:31 | Reagovat

Marti, pohanka je super a já jí v jídelníčku zařazuji pravidelně. Volit jsem byla a zase půjdu. Považuji to za svou "povinnost" a jako ty, neovlivní mě něčí řeči, mám svůj názor. Jinak ani Vysočina se nemůže chlubit sněhovou nadílkou, jeden den napadne a do druhého dne je břečka. ;-) Přeji pěkný víkend.

3 Evina Evina | E-mail | 20. ledna 2018 v 7:07 | Reagovat

Jeden čas jsem pohanku dělávala.Nevím proč to najednou vymizelo z našeho jídelníčku :-( On totiž ten můj hlásá,že by mu narostl zobák,kdyby měl jíst různé zrní :-(
Včera jsem byla na sono-taky paráda :-)
Přeji krásný víkend,Marti :-)

4 johanes johanes | E-mail | 20. ledna 2018 v 10:45 | Reagovat

...zdravím Fukčarinko a díky za informace.
Když slyším znělku pořadu SAMA DOMA,beru ovladač a vypínám televizi.Díky tobě mám ale informace.
Pokud jde o volby...až bude koho volit,asi zase zajdu k volbám po nějakých 37.létech.Přeji vám pběma pěkné dny a věrně se budu těšit na zprávy od tebe.Jsou pro mne potěšující.... :-)

5 Lydie Lydie | 20. ledna 2018 v 11:43 | Reagovat

Pohanka je fajn. Vaříme ji dost často. :-)

6 Intuice Intuice | E-mail | Web | 20. ledna 2018 v 12:27 | Reagovat

Pohanku znám, používáme. Jen neznám se sýrem, myslíš taveňák? Hoď sem prosím recept s fotkou, až znovu uděláš, je to zdravé a určitě spousta lidí ocení (jako třeba já). :-)

7 signoraa signoraa | Web | 20. ledna 2018 v 16:30 | Reagovat

Pohanku jsem ještě do jídelníčku nezařadila, protože vůbec nevím, jak jí využít. Člověk si přinese nějaké zvyky a návyky z domova a pokračuje. U nás doma se pohanka také nějak nepoužívala, jen od babičky si pamatuju na pohankovou kaši.
To, že zapomeneš vyfotit jídlo při jeho přípravě, je naprosto normální. Mám naprosto stejnou zkušenost. Horší však je, když zapomeneš na nějakou ingredienci, jako se to stalo mně. Pozvala jsem mladé na svíčkovou a pořád to nebylo ono. Bodejt' by bylo, když jsem tam zapomněla dát koření. V těch posledních dvou hodinách jsem tam narvala 4 bobkové listy a plné čajítko kuliček, ale ... chutnalo to, ale já věděla, že to není ono. A bude hůř. :-D

8 Jarka Jarka | Web | 20. ledna 2018 v 19:02 | Reagovat

Pohanku nevařím, ba ani jsem ji nikdy neochutnala a co je tilápie už nevím vůbec, moc se těším na recept doplněný názornou fotkou. :-D
Co se týká prezidenta mám také jasno. Jsem zvědavá na televizní debaty i když mou volbu to určitě neovlivní. ;-)

9 helena-b helena-b | Web | 20. ledna 2018 v 22:45 | Reagovat

Marti, pohanka se dá použít na mnoho způsobů. Používám ji často. Ještě že tady máme blízko pohankový mlýn. Občas si zajedeme pro pohanku do Frenštátu. Mimochodem Šmajstrlovi udělají exkurzi velmi ochotně, třeba jenom dvěma lidem. Nebyli jste tam někdy s vaším klubem? ;-)
Z toho, co se děje kolem voleb jsem už unavená,nebo spíš otrávená. Byla jsem volit a půjdu znova.... :-)

10 Alka Alka | E-mail | 21. ledna 2018 v 9:09 | Reagovat

Já takhle občas polívku zahustím kuskusem.

11 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 16:04 | Reagovat

Pohanka natahne chuť toho s čím se vaří ať je to sladke či slane..Nejlepsi na slako se svestskami a skořici a na slano s něčím uzenym. :-)

12 Ježurka Ježurka | Web | 21. ledna 2018 v 16:51 | Reagovat

Co se týče focení jídla, to taky hodně často zapomenu, někdy si vzpomenu až nemám nic. A pohanku taky nevařím, ještě jsem ji taky neochutnala a koukám, že nejsem jediná. Tak uvidíme. :-)

13 Oli Oli | Web | 21. ledna 2018 v 18:57 | Reagovat

Stává a nejen u jídla. :-D
A nebo mám nafoceno, plánuji si na blog milion článků a pak na něj půl roku nevlezu a všechno ztratí na aktuálnosti. :-D

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 21. ledna 2018 v 22:11 | Reagovat

Fotit taky zapomínám a napůl snězený oběd moc elegantně nevypadá :-D Na pohanku tady pějí ódy - používá se místo rýže, je vhodná pro diabetiky, obsahuje spoustu minerálů, snižuje krevní tlak...Na sladko jsem ji nikdy nedělala, teď mám doma pohankovou mouku, zkusím něco upéct :-)

15 Hanka Hanka | 21. ledna 2018 v 23:40 | Reagovat

Pohanka je moc fajn, ale člověk si na ni nusí zvyknout. V posledních letech ji občas vařím, ale ne na sladko. Při návštěvě rožnovského skanzenu jsem si v tamní restauraci schválně dala "pohančenu kašu", ale ta byla na sladko, spíš ze zvědavosti, jak ji tam připravují. Nebylo to špatné, ale já doma k obědu sladká jídla téměř nedělám. Já dělám pohanku tak, že ji přebranou na sítku propláchnu vodou, osmahnu na anglické slanině, to pak získá chuť a má ji rád i ten, kdo by to jinak nejedl. Samozřejmě pak ještě dochutím. [:tired:]  :D Proto jsem ráda, že tady o pohance píšeš, budu ráda, když dáš i fotky toho jídla. :-)

16 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 16:53 | Reagovat

[1]: Je to tak tilápie je ryba. U nás je mají buď mražené v masně, nebo chlazené v jednom obchodním řetězci. :-)

17 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 16:54 | Reagovat

[2]: Natty, stejně jako u nás, ale včera a dnešek je vyjímka. Sníh stále drží. :-)

18 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 16:55 | Reagovat

[3]: Evi, to je dobrá zpráva, hlavně zdraví. :-)

19 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 16:57 | Reagovat

[4]: Sama doma, to nemusí ani můj muž. Občas se já na to podívám, ze záznamu. Tím pádem si vyberu, co chci. :-)

20 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 16:57 | Reagovat

[5]: Já na ní přímo ulétávám. :-)

21 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 16:59 | Reagovat

[6]: Receptík dám, ale ten sýr na povrch strouhaný, nivu, nebo jiný 40 - 45% :-)

22 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:00 | Reagovat

[7]: No, občas se tak stane i zkušeným hospodyňkám. Hlavní věc, že svíčková chutnala Alenko. :-)

23 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:01 | Reagovat

[8]: Tilápie je ryba Jaruško, prodává se mražená, nebo také chlazená. Je bez kostí, už mám foto, tak dám. :-)

24 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:02 | Reagovat

[9]: Helenko, chystám se exkurzi v klubu navrhnout. :-)

25 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:03 | Reagovat

[10]: Kuskus také mám ráda, ale pohanka vede. :-)

26 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:04 | Reagovat

[11]: Nejraději uzené :-D

27 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:05 | Reagovat

[12]: Je výborná celkově pro organismus, cévy, hemeroidy ... :-)

28 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:06 | Reagovat

[13]: Tak to máme stejně. Aktuálních fotek a není čas a nebo chuť, tedy krom těch o vaření. :-)

29 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:07 | Reagovat

[14]:No vida, na tlak jsem

[12]: zapoměla :-)

30 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 22. ledna 2018 v 17:08 | Reagovat

[15]: Sladká jídla jsou pro mě skoro trestem. Ne nejsem vybíravá, sním vše, ale sladkou tečku tak ke kávě, třeba i žemlovku. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama