" CO SE DOMA UPEČE, MÁ SE DOMA NÍST "

28. ledna 2018 v 21:02 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
LEDEN 2017

Tak jsme si "uvařili a také napekli". Naše babi by řekla: " co se doma uvaří a upeče, má se doma sníst." Myšleno, nemá se s tím chodit na veřejnost. Často si říkám, že by některým lidem neuškodilo držet se tohoto přísloví. Ne, není to myšleno na nikoho z vás, spíše všeobecně, na nedávnou situaci, kdy se občas přepíralo " hodně špinavé prádlo".
Já dnes však na veřejnost jdu a to hned dvakrát.

Dokonce i s fotografií, sliby se mají plnit. To jsem měla na mysli při přípravě - tilápie - okounovce nilského. Což je sladkovodní ryba. Ač mnozí z vás určitě namítnou, že tilápie, není až tak zdravá ryba, záleží na jejím chovu. Ovšem, co vše je dnes zdravé a nezdravé. Nám vyhovuje, občas si tilápii připravíme.
Ryba se dostane koupit jak chlazená, tak mražená. Velkou výhodou je, že nemá kosti. Tilápii potřu česnekem, osolím, z jedné strany lehoučce potřu hořčicí a obalím v předem připravené směsi z hladké mouky smíchané s rozmarýnem a špetkou kari koření. Opeču na oleji a dám na ubrousek odsát. Porci tilápie doporučuji zakápnout na talíři citrónovou šťávou. Jako přílohu máme rádi rýžové nudle, nebo brambory s jogurtovým dipem.
To by bylo vaření a nyní pečení a světe div se, ani zde jsem na fotografii nezapomněla.
V předvánočním období obvykle peču voňavý vánoční koláč. Manžel šel dopoledne na hůlky, tak jsem udělala domácí inventuru surovin potřebných na koláč a dala se do díla.
Vejce, cukr krupici, vanilkový, polohrubou mouku, olej, prášek do pečiva, citrónovou kůru, rum, čokoládu na vaření, mléko a kokos. Pak už jen stačilo zapnout troubu, vše odměřit na hrníčky, promíchat a část těsta vlít do připravené formy vyložené pečícím papírem. Do zbylého těsta jsem nastrouhala dvě žebra čokolády a promíchala ve formě se zbylým těstem. Než se koláč upekl, připravila jsem polevu - čokoládovo - rumovou- s přidáním pomerančové šťávy. Koláč ještě teplý jsem vyklopila, propíchala na několika místech hustě špejlí, polila polevou, která místy vtekla do koláče. Bylo ji dost a tak na povrchu vyniklo vlnkovité zdobení.
Vůně, kterou manžel při návratu nasál, hned prozradila, že bude ke kafíčku cos sladkého. Občas se sice opozdím, ale své sliby plním. Zdravím všechny s tipem na dobrou českou detektivku vaše Fukčarinka
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. ledna 2018 v 21:24 | Reagovat

Tu rybu neznám, to jsem nikdy neslyšela a snad ani neviděla prodávat. Kde ji mají?
Dortík musel být hodně dobrý. :-P  :-)

2 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 28. ledna 2018 v 21:35 | Reagovat

[1]: U nás u řezníka, pak v Globusu. Rybárnu zde zrušili, měli ji i tam. :-)

3 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 28. ledna 2018 v 21:45 | Reagovat

Ryby máme rádi, však máme ještě v mrazničce půlku kapra, takže se salátem brzy bude. Možná už příští neděli. Vypadá to hezky na tom talíři a koláč také. :-)

4 Kitty Kitty | E-mail | Web | 28. ledna 2018 v 22:12 | Reagovat

Ani já jsem na tilápii nikde nepřišla, ale co není může být. Když o ní teď vím... A mám jíst i ryby sladkovodní, ne jen mořské. Bude to zpestření, děkuji za tip.
Talíř sousedina pokusnického pečení nám navečer přinesla, bylo to dobré. Já peču jen litou buchtu na plech s různým ovocem, a tak zmizí jako pára nad hrncem :-)

5 Intuice Intuice | E-mail | Web | 28. ledna 2018 v 22:15 | Reagovat

[2]: Vašeho řezníka nemáme, Globus je 20 km daleko. Ale máme prodejnu čerstvých ryb, tam bych se mohla poohlédnout. :-)

6 helena-b helena-b | Web | 28. ledna 2018 v 22:20 | Reagovat

Marti, ryby máme moc rádi a často je konzumujeme. Připravuji je stejným způsobem, jako ty. Je to vlastně klasika a mně to nejvíc chutná. Koláček máš také k nakousnutí. ;-)
České detektivky také často louskám. Zdá se, že nejsou takové drsné, jako ty severské. ;-)

7 MarijaKes MarijaKes | Web | 28. ledna 2018 v 22:49 | Reagovat

Tilápii neznám, ale mohu nahradit treskou. Ten koláč vypadá dobře, dala bych si hned. :-)

8 Hanka Hanka | 28. ledna 2018 v 22:50 | Reagovat

Tilápii jsem jedla v restauraci na loňské Floře Olomouc, ještě jsem se servírky ptala, co je tilápie... Já nevím, snědla jsem to, ale nejsem až takový znalec nebo milovník ryb, ale lepším se. Docela pravidelně míváme pstruha, ten mi chuťově sedí. A Globus je výborný, to musím pochválit, nejen kvůli rybám, celkově výborný obchod. Tobě musím pochválit, jak jsi to jídlo hezky nafotila a fotky upravila. ???  :D

9 JM JM | 28. ledna 2018 v 23:41 | Reagovat

Marti,
jeden z bratrů K. je rybář, tak už někdy omítáme jeho úlovky.
Takže chuť jiné ryby neznáme, snad pstuha, z rybářství z Pohořelic nebo chlazeného lososa. Občas.
Ta tvoje je zajímavá tím, že je bez kosti. A jistě chutná.

10 Evina Evina | E-mail | 29. ledna 2018 v 7:54 | Reagovat

U nás se ryby nejí :-( ...Ani na Vánoce :-( Já bych si občas dala aspoň filé.Tilapii jsem jedla-byla vynikající :-)Zákusek bych asi nechtěla.Nemám ráda čokoládu ;-)
Hani,přeji krásný den :-)

11 johanes johanes | E-mail | 29. ledna 2018 v 9:23 | Reagovat

...zdravím Fukčarinko...
a musím tě pochválit jak mi po ránu děláš chutě.Je to krásné a dal bych si.I ten koláč a dobré kafíčko,ale potom trošku trpím.Umně se čokoláda s kafíčkem pere...inu proti věku není léku.
Jinak se mi moc líbí pojmenování: manžel šel na hůlky (podstatně lepší než to známé - manžel šel na pívo????) [:tired:]

12 Jarka Jarka | Web | 29. ledna 2018 v 9:56 | Reagovat

Jo tak to je ta tilápie! Než ses o ní zmínila na blogu, tak jsem název neslyšela a rybu samozřejmě ani nejedla. Jestli nemá kosti, tak je to bomba. Ryby máme rádi, ale protože si ani já ani muž dobře nevidíme do ruky a nechce se nám při jídle nasazovat brýle, nebývají ryby u nás často na talíři. Po tilápii se v obchodech poohlédnu. :-P Buchta vypadá také lákavě, s citronem a pomerančovou šťávou, bude vynikající. :-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 29. ledna 2018 v 12:19 | Reagovat

[11]: :-D  :-D Johanesi, na hůlky a občas po hůlkách se manžel zastaví "na polévku". Polévkou rozuměj plzeňské [:tired:]  :-D

14 Lydie Lydie | 29. ledna 2018 v 15:16 | Reagovat

Tak to bylo určitě dobré "papu"....a ten koláč ke kávě....
Uf - mám z toho hlad. :-)

15 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 29. ledna 2018 v 15:43 | Reagovat

[14]: No já jdu vařit kafe, tak postavím na tři, ty Lydie, můj muž a já. :-D

16 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 29. ledna 2018 v 19:59 | Reagovat

[13]: Náš soused zase říkal, že jde do lékárny :-D  :-D
Rybičky mám ráda, tu bych si dala hned :-)

17 Alka Alka | E-mail | 30. ledna 2018 v 5:45 | Reagovat

Když je tilápie bez kostí, tak to ji zkusím taky...

18 signoraa signoraa | Web | 30. ledna 2018 v 13:52 | Reagovat

Tilápii občas udělám, většinou však klasicky v trojobalu, nebo jen zaprášenou moukou na máslíčku. Příště zkusím tvůj recept.
Jinak, koláč vypadá lahodně a z fotek mi na dálku úplně voní. :-D

19 signoraa signoraa | Web | 30. ledna 2018 v 13:54 | Reagovat

[1]: U nás se dá sehnat běžně v Kauflandu, kde je "rybí pult".

20 Intuice Intuice | E-mail | Web | 30. ledna 2018 v 13:56 | Reagovat

[19]: Alenko, díky, Kauf máme u nás také. :-)

21 Janka Janka | Web | 31. ledna 2018 v 22:40 | Reagovat

Zkrátka, kdo umí, ten umí!!Mňam.... :-)  :-)

22 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:18 | Reagovat

[3 Mám ráda tilápii, výhoda, že nemá kosti. :-)Je dobrá i na chleba, rychlá příprava pro vnuky - sytější svačinka. :-)

23 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:19 | Reagovat

[4]:Kitty,

[19]: Alenka píše, že ji mají u rybího pultu v Kauflandu. :-)

24 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:21 | Reagovat

[6]: Helenko,detektivka přímo úžasná, napětí až do konce :-)

25 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:23 | Reagovat

[7]: Treska, taky nemá kosti :-? Každopádně ryby máme rádi ať už jsou z kostí, nebo bez. :-)

26 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:26 | Reagovat

[8]: Občas do Globusu zajedeme,když se vracíme z výletu, nebo od lékaře. Četla jsem, že od března má být zpoplatněn autobus - jedná jízda symbolických 5,- Kč. Přesně dle rčení."KDYŽ PTÁČKA LAPAJÍ, PĚKNĚ MU ZPÍVAJÍ" Dříve jízda zdarma, od března platit zákazníku a zdražujeme stále. [:tired:]

27 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:28 | Reagovat

[9]: Maruško, pstruha a makkrelu výborně připravuje můj muž, já zas tilápi.Každopádně čerstvá ryba je nejlepší. :-)

28 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:30 | Reagovat

[10]: Abych pravdu řekla Evičko, mám ráda zákusek z krémem, manžel bez a tak občas si ten "svůj" koupím a je mě blaze. :-D

29 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:31 | Reagovat

[12]: Jaruško, pomerančová šťáva byla v polevě. :-)

30 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:32 | Reagovat

[14]:Lydie, znám to z kavárny, občas také naděláš chutě. :-)

31 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:32 | Reagovat

[16]: To znám Evičko, do lékárny a na polévku. :-D

32 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:35 | Reagovat

[17]: Alko, vyzkoušejte, výborné je to taky  rovnou plácnout na čerstvý chleba a obložit zeleninou. Mňam a pokud je doma kousek sýra, tak dát na krajíc chleba, na to plácnou rybu rovnou z pánve. :-)

33 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:36 | Reagovat

[18]:Alenko, v trojobalu jsem ještě tilápii nedělala. :-)

34 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 1. února 2018 v 17:36 | Reagovat

[21]: Opravdu je to mňam. :-)

35 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 5. února 2018 v 9:24 | Reagovat

GOOD APETITE!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama