"NA SVATÉHO MARTINA "

11. listopadu 2017 v 21:27 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
LISTOPAD

Jako malé dítě jsem si přála ochutnat husu, nebo pečenou kachnu. Obklopena spolužáky, kteří tuto pochoutku mívali na talíři aspoň dvakrát do roka, jsem jim tiše záviděla. Ne, že bychom nemívali maso, ale z domácího chovu pouze králíky, slepice, pak vepřové a kupované hovězí upravované na různé způsoby.
Vždy jsem si říkala, až budu mít svou domácnost, husu a kachničku mít budeme. I tak se stalo, ale než jsem se dopracovala k tradici na Martina husu, uteklo hodně vody.Husičku na fotografii jsem si vypůjčila ze zdroje, neboť mě mé chuťové buňky a vůně z talíře natolik omámily, že jsem si na focení vzpoměla až byl talíř prázdný.
Musím se přiznat, že poslední dobou však dáváme i na Martina přednost kachničce k tomu zelí, občas dokonce červené i bílé. Bílé vždy kyselé, červené hlávkové doplněné jablíčkem a červeným vínem. Není špatná ani kombinace kachničky s dušenou červenou řepou na způsob červeného zelí s jablíčkem dušené na víně. Vše doplní knedlík houskový kynutý a pak také bramborový. Svatomartinské víno nesmí chybět. Tak i letos u nás byla na Martina kachnička se zelím bílým a knedlíkem. Samozřejmě k tomu vínečko. Jak je to u vás se Svatomartinskou husou a vínem, dodržujete tradici?
Všem vám přeji pohodové dny vaše Fukčarinka
 

5 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Intuice Intuice | E-mail | Web | 11. listopadu 2017 v 21:30 | Reagovat

My jsme byli na svatomartinské huse i na svatomartinském vínu dnes v restauraci, pozval nás všechny syn, bylo to parádní. :-)

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 11. listopadu 2017 v 21:40 | Reagovat

Muž má chut jít zítra na husu do restaurace, možná půjdeme, protože já se do trouby nedostanu a husu bych tam případně neupekla. :-)

3 ohnice ohnice | Web | 11. listopadu 2017 v 22:40 | Reagovat

KACHNIČKA VYPADÁ LÁKAVĚ A K NÍ TOLIK DOBRŮTEK, MY JSME MĚLI FRANCOUZKÉ BRAMBORY ZALITÉ ŠLEHAČKOU A BEZ MARTINOVSKÉHO VÍNA, A TAKY JSME SI POCHUTNALI. :-)

4 JM JM | 11. listopadu 2017 v 23:25 | Reagovat

Letos se u nás husa ani kačena nekonali, byl kapr.
Před několika roky, ještě loni, jsem chodila pomáhat kamarádce, váš táta by řekl do vily/ škubat kačeny. Za každou celodenní pomoc - kačena. Byly doby, kdy jsem je už nemohla ani vidět. Upekla - nejedla.

5 Lydie Lydie | 11. listopadu 2017 v 23:53 | Reagovat

Tak my měli dnes smažený květák a karbanátky......
Nevím,, zda by vnoučata husu jedla - asi ne...
Já jsem se jich dost najedla v dětství a mládí.....bylo mě jich líto, když se musely zabít...starala jsem se o housátka...
V zimě se krmily husy "šiškami"...ty jsme musely  doma dělat/za šrotu a vody/ a pak se sušily v troubě....než se husa vykrmila, tak to ještě trvalo...měli jsme jich asi tak deset na zabití. Pak dvě k chovu a housera. Jednou pošla stará husa, když byla housátka malá a houser se o ně staral - vodil je na pastvu a hlídal - na každého syčel, když se k nim přiblížil.

6 Evina Evina | E-mail | 12. listopadu 2017 v 8:37 | Reagovat

Já mám na ty"ptáky"chuť už léta...Jako dítě jsem je měla často-když se jezdilo na hody na Jižní Moravu.Včera jsme měli všechno možné,byli jsme na oslavě kulatin snachy...Bylo to krásné,plno jejich přátel-mezi nimi i Martin... :-)  :-D  :-)  :-D
Přeji krásnou neděli :-)

7 Kitty Kitty | E-mail | Web | 12. listopadu 2017 v 8:44 | Reagovat

U nás byl ten bramborový guláš a já jsem kousala ledový salát se šunkou a ještě kopou něčeho, co do sebe na oběd musím dostat "podle předpisu". Ale pošmákli jsme si oba. Chtěla jsem do nedaleké hospody na martinskou husu, ale zpracování králíků měla přednost - dorostli a letos už je sena na dně, potřebujeme je ještě pro poslední vrhy králíčků. Kačenku za trhání kačen jsem dala sestře, když k nám minulou sobotu přijela se synem, takže nebyla, ač být mohla. Ale - já ji mám častěji, teď u sousedy trháme jak divé. Ještě jich pár má a ty jsou! Taky letos chytla šmáky, což se jí minulé roky nepodařilo, jsou to silní tataři a jen tak se nedají. Posledně jsme trhali hned TŘI a to je dílo! Ale starý šmák - připravit ho, aby byl jedlý, je kumšt; já za trhání občas dostanu malou kačenku, pro dva dost ;-)

8 johanes johanes | E-mail | 12. listopadu 2017 v 11:25 | Reagovat

...dobré poledne...¨
Jdeme s ženou, jako každý rok,dnes na 13.hod. do motorestu R11 na velmi dobrou husičku... :-P

9 Ema Ema | E-mail | Web | 12. listopadu 2017 v 16:11 | Reagovat

V plánu byly svatomartinské trhy a pak husička v restauraci. Bohužel, zradila mě záda a bylo po plánech.:-(
Husička na snímečku vypadá báááječně!:-(

10 Ježurka Ježurka | Web | 12. listopadu 2017 v 16:23 | Reagovat

Tyto tradice dřív nebyly, ale doma jsme mívaly častěji kachničku. Já ji moc ráda, ale manžel ji nechce, tak mám smůlu a pak, moc bych ji taky neměla. Tak jsme si včera dali jen sklenku svatomartinského červeného.

11 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 12. listopadu 2017 v 16:27 | Reagovat

Tak u nás bylo kuře :-), neb u stolu jsme nebyli jen my dva, ale náš nejmenší vnouček o kterého se už pár roků staráme,a je pravda, že já kachnu ani husu nemusím a malý by to nejedl. :-) No a svatomartinské víno jsme stihli koupit až dnes :-D

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:37 | Reagovat

[1]:Takové pozvání maminka určitě uvítá. Má na všechny čas a pěkně si popovídá. :-)

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:37 | Reagovat

[2]: Ruženko, doufám, že jsi pozvání přijala. :-)

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:38 | Reagovat

[3]: No, bodejŤ by ne Luďko, vždyť to je také dobrota :-)

15 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:41 | Reagovat

[4]: O_O  :-D Vida, kapr, tak ten je u nás na vánoce. Jinak přes rok ani ne, ryby máme rádi, tak nejvíce telápii, pak makrelu a pstruha. :-)
Já taky pomáhala škubat kačeny kamarádce, měla je na zahradě. Vilu, myslíš hned u hřiště viď Maruško? :-)

16 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:43 | Reagovat

[5]: U nás je to stejné Lydie, vnuci neví co je mňamka, ty tak kuře, ale husu, kachnu ani krůtí. :-?  :-D

17 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:44 | Reagovat

[6]: Tak to jste měli báječnou oslavu i s Martinem, ale doufám, že nepřijel na bílém koni. :-D

18 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:45 | Reagovat

[7]: Kitty, na škubání si mě volávala kamarádka. Vždy volala SOS, já šílím :-)Taky jsem dostala výslužku, ale byla zasloužená.

19 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:48 | Reagovat

[8]: Doufám, že jste si pochutnali Johanesi. :-)

20 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:48 | Reagovat

[9]: Emo, občas plány nevyjdou. Přeji brzké uzdravení. :-)

21 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:49 | Reagovat

[10]: Libuško a napili se na zdraví a to je dobře. :-)

22 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 12. listopadu 2017 v 18:50 | Reagovat

[11]: Zdeničko, máme to stejně. Naši vnuci z drůbeže pouze kuře, jiná drůbež jim nic neříká. :-)

23 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. listopadu 2017 v 19:10 | Reagovat

[13]:Udělali jsme to jinak. Husu měli jen skoro vedle v restauraci a nakonec po zkušenosti s mým jídlem jsme koupili dvě porce (byla to stehna)s červeným zelím a dvojím knedlíkem. Bílé máme doma, takže místo 2 budou tři porce. Já jím jako vrabec, jak říká manžel: 2 bramborové, l kynutý knedlíky, dvě lžíce zelí a půl stehna a měla jsem dost. Zelí a maso v termomíse a knedlíky v krabičce. Jednou za čas si můžeme užít, ne? Já jsem sice měla navařeno- tedy maso, polévku, ale nechala jsem se přesvědčit a když měl manžel chuť na husu- co bych pro n+ěj neudělala. :-D

24 JM JM | 12. listopadu 2017 v 23:42 | Reagovat

[15]:
Jo!

25 Kitty Kitty | Web | 13. listopadu 2017 v 7:29 | Reagovat

[18]: Ta je zasloužená i při třeba čtyřech zvířatech. Špičky palce a ukazováčku bolí kolik dní. Ale avšak však - drahý půjčený stroj na odpeřování pro její přízeň selhal, nejlepší stroj je lidská ruka ;-) ;-)  :-D

26 Kitty Kitty | Web | 13. listopadu 2017 v 7:32 | Reagovat

[23]: Príma řešení, taky jsem o něm přemýšlela. Jen nebylo, kdo by pro to zajel. Ale je to elegantní řešení, dělá to už hodně lidí. Husa je slavnostní pták pro velkou rodinu a pro dva jako jsme my - moc. Měli jsme krásně pečenýho králíka a to bylo!!! :-D

27 Evina Evina | E-mail | 13. listopadu 2017 v 7:59 | Reagovat

[17]:Jo,jo-dostál svému:Včera padal docela hustě sníh,dnes už je jen poprašek :-)
Přeji krásný den :-)

28 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 11:33 | Reagovat

Dobré pochutnání...Ještě k té červené řepě...v dětství jsem ji nesnášel, teď mi chutná... :-)

29 Ema Ema | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 13:58 | Reagovat

[20]: Děkuji, Maruško.:-)

30 johanes johanes | E-mail | 13. listopadu 2017 v 16:38 | Reagovat

[19]:...zdravím Tě Fukčarinko,
zcela určitě jsme si pochutnali.Chodíváme na motorest s názvem R11,který leží ve Skrochovicích na silnici I/11.Hospodaří tam naše kamarádka DASCHA.Byla jako mladá na zkušené v Německu,kde pracovala v branži a po návratu si otevřela motorest.Je to holka motorkářka,která vlastní Choppera.Není to levný motorest,ale zato kvalitu vidíš na každém kroku.Už jsme u ní slavili nějaké to kulaté výročí a vždycky jsme byli spokojeni.Ona na Martina připravuje celé meny...na uvítanou štamprle slivovičky (moravské),na stole čeká husí sádlo s játry a k tomu čerstvý chleba - pečivo,Předkrm 4x výběr,polévka 2x výběr,hlavní chod  husí prsa 4x výběr a stehno rovně 4x výběr.Ke kávičce jako melšpaiz 4x dobrota.Každý si vybere to své a nespokojený odchází jen mrzout,který ničemu nerozumí a doma ani neumyje nádobí,Konečně nalaď si...www.r11.cz a podívej se.Má tam i fotogalerií,budeš určitě spokojená a oceníš.Až náhodou pojedete kolem,vyhoďte blinkr,chce to vidět.Přeji vám oběma ještě dosti krásných podzimních dnů na vašich toulkách...Jenda :-)  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama