"ČERVENÁ ŘEPA"

12. listopadu 2017 v 18:34 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
LISTOPAD 2017
Včerejší kachnička na místo Svatomartinské husičky byla náramná mňamka. Jak už jsem psala klasika zelíčko, sice jen kysané a knedlík kynutý houskový, namísto obvyklých dvou druhů zelí a knedlíků. Vůně náramná, fotka žádná, neb jsem si na focení vzpomněla, až byl talíř skoro prázdný. Ovšem dnes jsem fotila, kachničku a k tomu pro změnu brambor, ten má manžel ke kachničce raději a já dušenou červenou řepu s jablíčkem a červeným vínem. No mana nebeská …
Kachnička byla pečená s jablíčkem uvnitř pěkně pozvolna do měkka. Červená řepa nastrouhaná nahrubo, vložená na osmahnutou červenou cibuli nakrájenou na měsíčky, zvolna dušenou s nakrájeným jablíčkem, to vše podlité červeným vínem. Okořeněné špetkou tymiánu, bobkovým listem, mletým pepřem a ždibíkem skořice. Na sůl jsem nezapomněla, pokud si někdo z vás myslí, ale jen trošičku, neboť na talíři jsem mísila tuto dobrotu s výpekem z kachničky. Já vím, že se opakuji, ale mana nebeská.
Jak by naše babi řekla: "Včera měla držka hody, dneska stačí doušek vody", držela jsem se toho přísloví a při jednom stání u plotny uvařila jsem na zítřek k obědu polévku z červené řepy. No musí se jíst zdravě a hody nemohou být stále.
Cibulku, pro změnu klasiku osmahla jsem na výpeku z kachničky, přidala nahrubo postrouhanou řepu a červenou mletou papriku, podlila vodou, vhodila nové koření, bobkový list, majoránku, mletý pepř. To už se začala polévka vařit, přidala jsem brambory a pod dohledem manžela také dobrou klobásu. Já ji prý pokud chci držet "tajli" nemusím, rád si ji z mého talíře vyloví. A tak zítra budeme mít k obědu polévku z červené řepy, kterou máme moc a moc rádi s pečivem. Už se na ni těším, až se vrátím z pedikúry, zítra se má ochladit, tak teplá polévka přijde vhod.
Nemyslete si, že nejíme zdravě, takový talíř plný zeleniny v kombinaci sýru je také mana nebeská.
Vám všem přeji pohodové dny vaše Fukčarinka
 

7 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 12. listopadu 2017 v 19:18 | Reagovat

Ty dráždíš-ty mano nebeská- kdo to má vydržet? No nevadí.Pokud peču kachnu- jednou do roka- tak ji vycpu okmínovanými,loupanými brambory nejdříve pod poklopem, pak dopékám a k ní červené zelí. Řepu červenou  v jakékoliv podobě máme také rádi, takže zkusí, podle tvého popisu. :-)

2 duchodkaevka duchodkaevka | Web | 12. listopadu 2017 v 19:41 | Reagovat

Když sv. Martin, tak husa. Máme jednoho v rodině, svatý sice není, přesto jsme husu upekli a byla moc dobrá. Jednou do roka, to se ani nepočítá za nějaký prohřešek na zdraví, zvlášť, když je to taková dobrota :-)  :-)  :-P

3 Hanka Hanka | 12. listopadu 2017 v 19:59 | Reagovat

U nás také nebyla husa, ale přesně před týdnem kachna [:tired:]  :D . Mám jednu prosbu: pamatuji si, že jsi už někde psala o tom, že dáváš kokosovou náplň do buchty nebo nějakého moučníku. Měla bych zájem o tento recept, už mám sáček kokosu, mohla bys mi dát odkaz na recept u tebe na blogu? Předem moc děkuji. :-)

4 Kitty Kitty | Web | 13. listopadu 2017 v 7:36 | Reagovat

Podle toho vašeho pořekadla dnes budu jíst. Zase pěkně podle jízdního řádu, ale tu červenou řepu k tomu přidám. Víc zeleniny neškodí a řepa je zavařená od loňska, už jsem si ji přenesla z vejminku přes dvůr, takže je na očích. :-)

5 Jarka Jarka | Web | 13. listopadu 2017 v 9:19 | Reagovat

Tak u nás nebyla ani husa ani kachna, ale zcela nesvatomartinsky, kuře s nádivkou a bramborová kaše. :-P
Červenou řepu nemám ráda, ale naučila jsem se z ní dělat "tatarák" na topinku. Zaujala mě ta tvá polévka. Polévky máme moc rádi a že jde připravit i z červené řepy je pro mě novinka. Najdu-li odvahu, zkusím. :-)

6 padesatka padesatka | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 9:38 | Reagovat

[2]: Hezky si to umíš ospravedlnit... :-D

7 helena-b helena-b | Web | 13. listopadu 2017 v 10:29 | Reagovat

Zdá se mi, že se to letos s těmi svatomartinskými hody přehání. Myslím tím restaurace, obchody a také sdělovací prostředky. :-?
Marti, ale to není reakce na tvůj "manonebeský článek" :-D Naopak, po něm se mi sliny sbíhají. Také na mne čeká kachnička od včerejška.Pečeme ji s jablíčky  tak, jako ty. Ale u nás takové hody v tuto dobu je tradice, protože na Martina je u nás na vesnici tzv. krmáš, pro nezasvěcené posvícení. :-)

P.S. Už jsi vyzkoušela tatarák z červené řepy? S topinkami s česnekem je to také mana nebeská. ;-)

8 Jan Turon Jan Turon | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 11:31 | Reagovat

Tak to mám skoro chutě....husa nebo kachna, moc dobré je obojí... :-)

9 Rybana Rybana | Web | 13. listopadu 2017 v 15:04 | Reagovat

I my měli kachničku ;-) a jediná já měla dýnˇové zelí :-D .

10 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. listopadu 2017 v 18:43 | Reagovat
11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 13. listopadu 2017 v 18:48 | Reagovat

[10]: Co bych pro tebe neudělala, našla jsem přímo náplň, kterou jsem si upravila- zde-http://fukcarinka.blog.cz/1709/letem-mym-svetem :-)

12 Čerf Čerf | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 21:19 | Reagovat

No vypadá to senzačně! Vůči červené řepě kdysi mívaly moje chuťové buňky určité výhrady, ale poté, co jsem přišel na chuť Řecku, červenou řepu jsem k tomuto "přicházení" rovnou přibral :-).

13 little-booktea little-booktea | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 22:05 | Reagovat

To je hrůza takové články!! Já je vůbec nemůžu číst, protože se mi hned zbývají sliny❤ mňam.... Áaa kachnička se zelíčkem, jednou jsem měla na oslavě 2 druhý zelí, knedlík 3 druhý masa❤ to bylo.Ale tvůj článek byl hezký a samozřejmě plný chutí❤❤

14 little-booktea little-booktea | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 22:06 | Reagovat

[13]: * Zbývají sliny, prostě automaticky opravač na mobilu😂

15 little-booktea little-booktea | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 22:07 | Reagovat

[14]: Promiň.... Tak zbýhají 😂

16 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 13. listopadu 2017 v 23:28 | Reagovat

[15]: :-D Tak teď už nezbývá nic jiného, než sbíhají. ;-)

17 Hanka Hanka | 14. listopadu 2017 v 10:51 | Reagovat

[11]:Moc děkuji za recept, jsi hodná, to opravdu vyzkouším, už jednou jsem podle tvého návodu pekla koláč. Pamatuji si, že tu kokosovou náplň děláváš a tak ti věřím, že je dobrá. Díky. :-)  :D

18 babciny-recepty babciny-recepty | E-mail | Web | 14. listopadu 2017 v 22:19 | Reagovat

Taková pečená husička, to je luxusní papáníčko. :-D  :-P

19 Natty Natty | Web | 15. listopadu 2017 v 5:18 | Reagovat

Marti, kachnička super, červená řepa také, ale úsloví: "Včera měla držka hody, dneska stačí doušek vody" :D  :D  :D tak to mě dostalo. :-D Myslím, že to si budu pamatovat do konce života. :D

20 Jirka Jirka | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 16:53 | Reagovat

Mana nebeská - a vůně vyfotit nešla? :-)

21 Lukas Lukas | Web | 16. listopadu 2017 v 17:34 | Reagovat

[20]: "mana nebeská" chutná ještě mnohem lípe, ale současně uznávám, že výše nastíněný oběd je velice, ale opravdu velice lákavý :-|

22 little-booktea little-booktea | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 22:27 | Reagovat

[16]: jo no😂,čistá pravda😂

23 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 16. listopadu 2017 v 22:29 | Reagovat

[22]: :-) Asi se myla (ta pravda). :D

24 Ježurka Ježurka | Web | 17. listopadu 2017 v 10:42 | Reagovat

Kachničku bych si taky dala, ale raději s červeným zelíčkem a bramborovým knedlíčkem. Zdravou stravu můj manžel moc nemusí, tak moc si jí neužiji.

25 ZDENKA ZDENKA | E-mail | Web | 17. listopadu 2017 v 11:27 | Reagovat

to se musí vyzkoušet :-D  :-D  :-D

26 MarijaKes MarijaKes | E-mail | Web | 19. listopadu 2017 v 13:31 | Reagovat

Hm, tak červenou řepu si pěstuju na zahradě, ale ještě jsem ji neupravovala jinak než že z ní dělám salát nebo občas nechám něco na boršč. Děkuji zase za nový nápad. Salátek vypadá náramně. :-)

27 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. listopadu 2017 v 18:29 | Reagovat

Vážení, raději nebudu na jedotlivé komentáře reagovat. Pouze se podívám zda není potřeba nutná reakce - dotaz a jinak prchám od té mňamky :-D  :-D  :-D

28 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. listopadu 2017 v 18:32 | Reagovat

[7]: :-D Helenko, tatarák musíme vyzkoušet :-)

29 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. listopadu 2017 v 18:32 | Reagovat

[19]: Jó, Natty, naše babi byla číslo :-D  :-D  :-D

30 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 26. listopadu 2017 v 18:33 | Reagovat

[26]: Doporučuji vyzkoušet a nebudeš litovat. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama