" KÉL - KAPUSTA "

23. srpna 2017 v 23:46 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
SRPEN 2017
"Kél, dobré bel a ještě nám zbel", přesně tak dopadlo dnešní vaření kélu - kapusty u nás. Kapusta obsahuje velké množství minerálů, vitamínů, antioxidantů a vody.

Dušenou kapustu mám moc ráda, bohužel, často ji nevařím. Manžel jak slyší, kapusta ihned připomíná, že on nebude, nemá ji rád. A důvod, kapustu musel jíst v dětství a vůbec mu nechutnala.
Nedala jsem na manželovi řeči, vždy se to opakuje, jíst nebude a pak vše slupne. Dnešní den byl u nás tedy kapustový.
Na cibuli, česneku a kmínu s troškou pepře dala jsem nejdříve upéct na kostky nakrájenou vepřovou kýtu, kterou jsem promíchala s pár kostkami libového bůčku a podlila vodou. Tuto směs jsem pekla přikrytou do změknutí a pouze doplňovala vodu dle potřeby a podlévala maso.
Menší hlávku kapusty jsem nakrájela na nudličky - vrchní, krásně zelené listy oprala zvlášť a vykrojila tuhá žebra. Vložila do kastrolu, nebo hrnce? Stále si pletu tyto pojmy, ale byl to ten s nižším okrajem. Podlila vodou, osolila, opepřila a dusila. Zde však milé hospodyňky pozor!!! Kapustu "dusím" bez pokličky, jinak mě nechutná. Ona totiž dušená pod pokličkou smrdí. Ke kapustě jsem přidala česnek nakrájený na úplně jemňoučko, vývar jsem po ruce neměla, tak jsem použila mnohými zatracovaný masox. V naší rodině se přidávají ke kapustě brambory, takže jsem oloupala čtyři střední brambory, nakrájela na menší kostičky a šoupla ke kapustě. Po patnácti minutách bylo vidno, že bude čas na trošku jíšky, to aby se vše krásně spojilo. Než jsem jíšku přidala, kapustu s brambory prohnala šťouchadlem na brambory. Tak to dělávala naše babi a bez tohoto zásahu by nebyla dušená kapusta to pravé ořechové. Jako malé dítě jsem vždy poznala, že už "mana nebeská" bude brzo hotová. Následovala jíška, kterou jsem ještě dvacet minut v kapustě povařila. Nesmí se zapomínat míchat.
A pak, pak už jen dát na talíř kapustu, pár kostek masíčka a vše polít šťávou z pod masa. Jako přílohu máme rádi chléb. Píšu "máme rádi", neboť se ke mně bez remcání připojil můj muž a ptal se, zda zůstane kapusta i na zítra. Ano zůstane, neboť - "kél, jako vždy dobré bel a ještě nám zbel."
Kapusta je dobrá nejen s pečeným masíčkem, ale chutná i s opečenou klobásou. Mnozí mě jistě dáte za pravdu, že dříve, kdy bylo v konzervách opravdu maso, stačilo do hotové kapusty vyklopit v závěru konzervu masa a to buď hovězí anebo vepřové.
Vám všem přeji pohodové dny prožité ve zdraví vaše Fukčarinka
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 JM JM | 24. srpna 2017 v 0:51 | Reagovat

Marti.
Prodarmo nejseš moje souseda. Do puntíku přesně ji tak vařím i já.
I s tím ramcáním toho mýho a nakonec stejně jí. Jen nevím zda z hladu nebo mu to i chutná. Ale řeči si neodpustí.

2 Evina Evina | E-mail | 24. srpna 2017 v 6:51 | Reagovat

Bohužel,ještě jsem nikdy kel nevařila a myslím ani nejedla.Budu to muset zkusit :-) I když já jsem zeleninová a ovocná,ale můj přes masenko(Jinak prý má hlad)
Přeji krásný den :-)

3 Kitty Kitty | E-mail | Web | 24. srpna 2017 v 7:13 | Reagovat

Marti, díky vylíčení zkušeností s vařením kapusty. Mám jí dost a na víkend teda bude. Jen jsem nevěděla, že se má "ochutit" masikem! Recept si beru a těším se, hlavně že to zmizí z mrazáku. Snad to neztrhalo chuť. Ještě mám na záhoně košťály, které obrostly malými kapustičkami, ale ty budou pro čumáčky. Přeji ti za recept i jen tak KRÁSNÉ RÁNO! :-D

4 Intuice Intuice | E-mail | Web | 24. srpna 2017 v 7:53 | Reagovat

Maruško, kápla jsi mi do noty! Zítra dělám kapustové karbanátky (s masem). :-)

5 johanes johanes | E-mail | 24. srpna 2017 v 8:28 | Reagovat

...zdravím Fukčarinko...
takže jste vařila nebo dusila v kastrolu, ale výborný tip na dobrý oběd... :-)  :-)

6 Jarka Jarka | Web | 24. srpna 2017 v 12:54 | Reagovat

Kapustu miluje můj muž a já ji vařím podle jeho maminky, která do ní též přidávala brambory.
Udělala jsi mi chutě, díky za inspiraci, v nejbližší době přijde na talíř i u nás. :-P

7 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. srpna 2017 v 17:42 | Reagovat

Přesně tak  vaříme kapustu i my, bramborami se trochu zjemní. Opravdu tak jako zelí dusit z počátku bez pokličky, odejde tak poněkud nepříjemný někomu  pach. Kapusta růžičková je ještě jemnější- lahůdka

[3]: nemusíš tu růžičkovou dávat králíčkům, ona kapusta má trochu nadýmavé účinky. Raději ji snězte s masikem sami. Jakékoliv se šťávičkou je dobré. Chce ale určitě česnek.
Doma jsme ji jedli jen s brambory na kostky vařenými zároveň, ale pro muže ji musím dělat jen s chlebem. ;-)

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2017 v 19:23 | Reagovat

[1]: :-D Maruško,z hladu né, spíš našim mužíčkům chutná. :-D

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2017 v 19:24 | Reagovat

[2]: Evi, to je právě ono - ke kapustě i masenko a pak chutná všem :-D

10 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2017 v 19:28 | Reagovat

[3]: Kitty, kapustička a k tomu pečený králíček na cibulce a česneku, to bude mana nebeská. Tedy pro toho, kdo má králíka v oblibě, já néééé :-D
Malé kapustičky jsou lahůdkou, já je také dávám do polévky.
Kapusta chvilku povařená rozkrájená na čtrvrtky. Vychladnout a pak pomlet a zpěnit cibulku, dát kapustu a nechat prosmahnout, pak klepnout vejce a kapustový mozeček je na světě. :-)

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2017 v 19:30 | Reagovat

[4]: Taky mám ráda, ale i šišku sekané s přidáním kapusty :-)

[10]: Mozeček a do polévky hodit pár kapustiček, nebo listovou, jemně nasekat. :-)

12 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2017 v 19:31 | Reagovat

[5]: Johanesku, vařilo - dusila :-D  :-D  :-D

13 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2017 v 19:32 | Reagovat

[6]: Jaruško, šak je kel zdravý :-)

14 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2017 v 19:34 | Reagovat

[7]: Ruženko, máš pravdu, růžičková kapusta je lahůdka. Kapusta všeobecně má ráda česnek a pepř, tedy kdo ji takto může upravenou, je to lahůdka a přidáním těch brambor jen získá na chuti. Pak už jen k tomu chléb a jak je maso, no paráda. :-)

15 Kitty Kitty | E-mail | Web | 24. srpna 2017 v 20:46 | Reagovat

[14]: Přemluvily jste mě - o víkendu bude na všechny způsoby dohromady a to by bylo, aby to nebylo zdravé i chutné. Děkuji za podšprajc s kapustou :-)

16 Jarmila* Jarmila* | E-mail | Web | 25. srpna 2017 v 7:39 | Reagovat

Mňam! Dala bych si, vypadá to báječně. :-)
Ale ten můj taky zeleninu nerad. A tak velkou kapustu bych měla na půl roku. :D

17 Evina Evina | E-mail | 25. srpna 2017 v 8:18 | Reagovat

[10]:Úplně jsem zapomněla,že jsem milovala před "sto lety"malé kapustičky s opečenou strouhankou.Ale doma to nikdo nechtěl,tak jsem to vyřadila z jídelníčku.Koupím si zmraženou-pokusím se zavzpomínat na mladá léta.
Přeji nádherný víkend :-)

18 Evina Evina | E-mail | 25. srpna 2017 v 8:19 | Reagovat

Tak dnes padám do spamů :-(

19 Ježurka Ježurka | Web | 25. srpna 2017 v 13:14 | Reagovat

Dušenou kapustu máme taky moc rádi. Jde k tomu všelijaké maso, i dušené kuřecí prsíčko a taky tam přidávám bramboru. Mňam, určitě ji příští týden uvařím. :-)

20 Luďka Luďka | Web | 25. srpna 2017 v 23:23 | Reagovat

Marti já kapustu miluji,Ty tam dáváš brambory krájené a já je strouhám.Není to tak dávno co jsme ji měli, ale byla nějaká hořká nechutnala, říkala jsem, že už jí nebudu dlouho vařit, ale Ty jsi mi udělala takové chutě, že to ruším a příští týden bude KAPUSTA neboli KEL. :D

21 MirekC MirekC | Web | 30. srpna 2017 v 10:34 | Reagovat

Kel můžu. Děláme ho podobně jako ty, Maruško.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama