" RYCHLÉ A ZDRAVÉ VAŘENÍ "

17. srpna 2016 v 20:34 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Srpen - středa

Dnešní článek bude o rychlém vaření, kterému dáváme přednost zvláště v horkých letních dnech. Základními surovinami jsou zelenina a jogurt, doplněné těstovinou, nebo grahamem, či opečeným toustovým chlebem.
Nevím, zda se někdo nepohorší nad více procentním jogurtem, který jsme si oblíbili. Přes léto kupujeme toto větší balení, které využíváme, kde se dá.
Suroviny: olivový olej, cibule, česnek, tymián, pepř, sůl, mladé cukety, těstoviny a řecký jogurt.
Na oleji zpěním cibuli, přidám tymián, pepř, česnek pokrájený na jemné plátky - promíchám a hned vložím mladou cuketu, kterou si škrabkou na zeleninu předem připravím na proužky. Vše promíchám a opeču. Uvařené těstoviny vsypu do této směsi a smíchám s jogurtem. Je to náramná a rychlá dobrota,je vynikající i za studena. Pokud máte více cuket, můžete základní směs - bez těstovin a jogurtu použít na opečený toust, nebo jen tak přikusovat s jakýmkoliv pečivem. Přiznám se, že jsem si směs namíchala s jogurtem a měla vynikající večeři.
Další variantou je ryze zeleninový salát - vše co najdu doma - papriku občas dokonce tří barev, červenou cibuli, rajčata - nyní oranžová bio z balkonu, ledový salát, okurku, vše nakrájím, ledový salát "natrhám" - osolím, opepřím, zakápnu citónem a promíchám s
přidáním jogurtu. Pokud k dochucení použiji na talíř balkánský sýr, sůl vynechám.
Obměnou je přidat do této směsi opět těstoviny a máme obdobu "bramborového salátu" - letní varianta, která je opět velmi chutná a v kombinaci s kouskem anebo "flákem" masa - pečeného,či grilovaného naše další pochoutka.
Jogurtové lívanečky:1 - 2 žloutky, dle požadovaného množství rozkvedlám se špetkou soli, z bílků ušlehám sníh. K žloutkům přidám jogurt, mouku polohrubou se špetkou prášku do pečiva na hustší těstíčko, nakonec vmíchám sníh. Občas přidám do těsta trochu vloček. Na pánvičku kladu lžíci hromádky do tvaru lívanečků. Usmažené pokládám na papírový ubrousek za účelem odsátí přebytečné mastnoty.
Servíruji s džemem, nebo nyní třeba s borůvkami. Je to velmi rychlá dobrota ke snídani, nebo odpolední svačině.
Zdravější variantou je sice jogurt s ovocem a medem,ale občas hřešit je přece dovoleno.
S přáním zdravíčka a pohody vaše Fukčarinka
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 17. srpna 2016 v 20:43 | Reagovat

Bílý jogurt dáváme na nastrouhané okurky, trochu soli, octa a je výborný salát. Dělala jsem podobný- všehochuť, jak uvádíš. JM mi dala okurky, rajčátka- výborné a mně je líto to zpracovávat tepelně, myslím nakládat či vařit, tak je baštíme na syrovo. Přidala jsem nastrouhanou mrkev, žlutou a zelenou papriku z balkonu. Máš pravdu, že takové rychlé papání je dobré. Zítra budu dlat Tarhoňu s vepř. masem ze sklenky, co nám dal syn. Je to domácí výrobek zdejší drobné konzervárny. Sice dražší, ale opravdu dobré maso, tak uvidím, co z toho bude.

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 17. srpna 2016 v 20:44 | Reagovat

Vidíš, ty nemáš problémy s komentáři. Tady mi šel vložit dobře. Jestli já tam nemám šotka nějakého.

3 Helena Helena | E-mail | 17. srpna 2016 v 20:54 | Reagovat

Taky ráda používám tenhle jogurt,i když je tučnější, určitě lepší než nízkotučný.Musíme teď v létě využít zeleninky,rájčátek a okurek - v zimě to bude scházet. Hezký večer Helena :-)

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 17. srpna 2016 v 21:10 | Reagovat

[3]: Helenko, nápodobně hezký večer a k zítřejšímu svátku vše nej, hlavně zdravíčko. Já vím, přála jsem u tebe na blogu, ale přání není nikdy dost. :-)

5 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 17. srpna 2016 v 21:12 | Reagovat

[1]:Ruženko, přiznám se, že jsem Tarhoňu ještě nekoupila.

[2]: Ten šotek u tebe je hrůza, snad už odešel. :-)

6 Lydie Lydie | 17. srpna 2016 v 21:26 | Reagovat

Také máme rádi tento jogurt.....

7 Jarka Jarka | Web | 18. srpna 2016 v 8:06 | Reagovat

Mléčné výrobky a tedy i jogurt jsou prý lepší v té tučnější podobě, jednou jsem četla, že prospěšný vápník a další látky v mléce obsažené, se lépe rozpouští a v těle vstřebávají za pomoci tuku. Nevím, co je na tom pravdy ono se každou chvíli tvrdí něco jiného, ale od té doby taky nekupuji výrobky "lait", ale klíďo ty tučnější. :-P

8 Evina Evina | 18. srpna 2016 v 8:24 | Reagovat

...a navíc tuk v jogurtu mu dává lahodnou chuť :-) Bývávála jsem na naše české jogurty profesionální odborník :-)  :-)  :-) Já si k obídku udělám něco podobného,ale se zakysanou smetanou ;-)
Přeji nádherný den :-)  :-)  :-)

9 Intuice Intuice | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 12:34 | Reagovat

Chválím zdravá jídla! Podobná dělávám taky, jsem na ně zvyklá od dětství. Řecký jogurt mám ráda, je takový poctivější, ale velké balení si zatím netroufnu. :-)

10 Iva Iva | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 14:09 | Reagovat

To jsou samé dobroty. ;-) Také kupujeme tučnější jogurt, ty nízkotučné nejsou dobré. :-)

11 Jirka Jirka | E-mail | Web | 18. srpna 2016 v 20:43 | Reagovat

Teď si trochu zaprovokuji. Já si s vařením hlavu nelámu. Jaképak starosti s jídlem? Suchý chleba a vodu a je to! :-)

12 Natty Natty | Web | 19. srpna 2016 v 8:04 | Reagovat

Marti, chválím - recepty jsou opravdu lehké a zdravé a jogurt máš kvalitní, tak se nezabývej %. Však se letním pohybem a sluníčkem vše pěkně spálí. ;-) Pěkné srpnové dny.

13 Ježurka Ježurka | Web | 19. srpna 2016 v 15:02 | Reagovat

Marti, dobrá inspirace a zdravé jídlo, to je fajn. Mne teď nějak zlobí žaludek, nevím, co bych si dala, ale na uzeninu teď opravdu taky nemám ani jednu chuť. :-(

14 ruzena ruzena | E-mail | Web | 19. srpna 2016 v 19:32 | Reagovat

Řecký jogurt kupujeme, i s ovocem, je to i výborný dezert. :-) Do těstovin jsem ho ještě nedávala, ale musím říct že to vypadá lákavě! :-)  :-)

15 helena-b helena-b | Web | 19. srpna 2016 v 20:47 | Reagovat

Marti, to jsou samé dobroty. Pro teplé dny ideální. Líbí se mi ten recept s cuketou. Jogurt bílý jogurt mám stále v zásobě, dají se s ním dělat divy. ;-)

16 Hanka Hanka | E-mail | Web | 25. srpna 2016 v 22:42 | Reagovat

Moc prima recepty, Marti.
Zrovna včera jsem dostala od sestry cuketu, takže už vím, co s ní. ;-)
Podobné saláty jsou v létě nejlepší.
Dávám do nich buď jogurt, nebo zakysanou smetanu. :-P  :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama