" NEJLEPŠÍ NA SVĚTĚ"

22. srpna 2015 v 17:34 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Srpen - sobota 22. 8. 2015
Jen co pominuly vedra, kdy jsme si zařazovali do našeho jídelníčku méně kalorická jídla, vyžádal si manžel své "nejlepší jídlo na celém světě".

Měla bych hned v úvodu objasnit, že těch "nej" jídel má manžel v oblibě několik, ale "Kedlubny na smetaně", k tomu pečený krček a brambor politý šťávou z pečeně nikdy neodmítne.
Vzpomínám si, když jsme kdysi dávno zdolávali přechod Beskyd s batůžky na zádech a přenocovali na horských chatách, tak se zrovna na horské chatě Kamenitý pan chatař trefil manželovi do chutě. Připravil výbornou "Kedlubnovku" s pečeným krčkem a bramborami. Jak zjistil, že manželovi opravdu moc chutná, hned stál u stolu s hrncem omáčky na přidání.
Vám, kteří jste "Dušené kedlubny na smetaně " ještě nezkusili, vřele doporučuji. Suroviny: kedlubny s mladými listy, sůl pepř, máslo, hladká mouka, smetanu 12%, trochu cukru, citrónová šťáva.
Oprané a posekané mladé listy kedluben dáme povařit do menšího množství vody asi tak 1,5dcl. Oloupané kedlubny postrouháme na hrubém struhadle, na másle zpěníme a zalejeme vývarem včetně listů kedluben. Mírně osolíme, opepříme a dusíme, přidáme jíšku z másla a hladké mouky, za stálého míchání přiléváme smetanu. Povaříme, na závěr dochutíme šťávou z citrónu s přidáním cukru.
Všem vám přeji dobrou chuť a pohodové dny vaše Fukčarinka
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 22. srpna 2015 v 18:11 | Reagovat

Tak tomu jsme, Marti, říkali zadělávané kedlubny , bylo to výborné. Dělávám i kedlubnové zelí, sladkokyselé a to se hodí ke všemu masu i přílohám- tedy kromě rýže.Je to zdravé jídlo... :-)

2 Jarka Jarka | Web | 22. srpna 2015 v 19:32 | Reagovat

Kedlubny na smetaně neznám, ale na talíři, společně s tím pečeným masem, to vypadá velmi chutně. Nevím, jestli by to chutnalo manželovi, snad ta omáčka není sladká, protože to bych do něj nedostala ani po dobrém, ani po zlém. :-P  :-D

3 Intuice Intuice | E-mail | Web | 22. srpna 2015 v 20:37 | Reagovat

Kedlubny na smetaně znám, ale ten krček neznám. Určitě to bylo všechno moc dobré. :-)

4 bábina bábina | 22. srpna 2015 v 21:24 | Reagovat

Také nevím, čemu říkáš "krček". :-(

5 bábina bábina | 22. srpna 2015 v 21:25 | Reagovat

Krkovice?

6 Hanka Hanka | 23. srpna 2015 v 9:06 | Reagovat

Nejdříve k tomu krčku, to se fakt směju, tady u nás se to běžně říká ... samozřejmě vepřová krkovice, co jiného asi. ... A kedlubny jsou opravdu dobré, u nás se vždy jedlo kedlubnové zelí a já ho občas také dělám, k tomu brambory a maso. Jak uvádíš, listy na drobno pokrájené přidám také, ale jen ty mladé.  Určitě je více způsobů přípravy, tyhle jsou na smetaně, to neznám a já do jídla raději cukr nepřidávám, ale to nevadí. Tohle je fakt dobré. [:tired:]  :D

7 Jarmila* Jarmila* | Web | 23. srpna 2015 v 14:42 | Reagovat

Dnes jsme měli zrovna kedlubnové zelí. Bylo mňam! :-D

8 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2015 v 18:25 | Reagovat

[7]: Věřím tomu Jarmilko, že to bylo mňam. :-)

[6]: Jasně, že je to "krkovička", cukr dávám třtinový, jen tak jednou "šus" s cukřenky, to aby vše bylo sladkokyselé :-D - jako od babičky a maminky :-(  :-D

9 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2015 v 18:27 | Reagovat

[5]: Babinko - vepřová krkovička je to. U nás opravdu jdem "do řezníka koupit krček" :-D

[3]: Tak vidíš Intuice už znáš - jak jsem již psala, je to vepřová krkovička. :-)

10 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2015 v 18:28 | Reagovat

[2]: Jaruško sladká ne, sladkokyselá. Zkoušela jsem jednou bez cukru, není to ono. Zkrátka a dobře musí tam být " cvrk cukru a cvrk citrónu, nebo octu" :-D

11 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. srpna 2015 v 18:30 | Reagovat

[1]: Ruženko zelí to manžel né, musí to být na smetaně, to je pak to pravé - "nej jídlo na celém světě" :-)

12 Petra Petra | Web | 24. srpna 2015 v 19:06 | Reagovat

Fukčárinko, zadělávané kedlubny dělávám trochu jinak, ale máš pravdu - je to dobrota :-)

13 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 24. srpna 2015 v 21:37 | Reagovat

[11]: Však zadělávané kedlubny byly na smetaně, jen  vařené jako zelí bez té smetany, víš? :-)

14 Iva Iva | E-mail | Web | 25. srpna 2015 v 22:29 | Reagovat

Marti, zadělávané kedlubny dělám trošku jinak a také máme rádi kedlubnové zelí.
Krkovička je výborné maso. To si Fukčárinek pochutnal. :-P  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama