" SNĚHOVÉ KNEDLÍKY"

29. března 2015 v 15:57 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Březen - neděle 29. 3. 2015

Při poslední revizi našeho mražáku, objevila jsem poslední krabičku s borůvkama. Hned bylo jasno, co bude k obědu - knedlíky z tvarohového těsta naše oblíbené "SNĚHOVÉ".
Všední den, neděle, či svátek, vaříme na co máme chuť, nebo co je doma. Sněhové knedlíky jsou rychlovka, lze je jíst jen tak posypané cukrem a perníkem, či zvolit jinou oblíbenou posypku, nebo rozvar - švestkový, jahodový, v našem případě byl borůvkový.
Doma jsem měla 1 kostku tvarohu - v zeleném obalu - polotučného. Hned jsem si zkontrolovala zda mám po ruce ostatní potřebné suroviny - vejce, mléko, máslo, sůl, strouhanku, solamyl, polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva, perník, cukr. O borůvkách jsem věděla a tak začal koncert s výrobou "Sněhových knedlíků". Vždyť přece "vaření, pečení nemusí být trápení" - pro mě to platí dvojnásob.
Do mísy jsem dala tvaroh, lžíci másla, špetku soli a dva žloutky, přidávala mléko asi tak 5 polévkových lžic - vše šlehala. Pak postupně přidala přesátou strouhanku asi tak 4 pol. lžíce, 2pol. lžíce solamylu, 1 pol. lžíci krupice a polohrubé mouky s kypřícím práškem do pečiva - na špičku nože.
Těsto jsem nechala odpočinout tak 15 minut a mezitím si připravila :
1. Rozvar z borůvek - mražené borůvky jsem podlila menším množstvím vody, přidala trochu cukru třtinového a špetku skořice - povařila do odpovídající struktury. Je-li rozvar moc řídký, může se přidat lžička solamylu.
2. Máslo na polití, cukr moučku a strouhaný perník.
3. Postavila na sporák vodu na uvaření knedlíků byla tak akorát, zrovna ve chvíli, kdy jsem došlehala sníh ze dvou bílků a špetky cukru. Ten jsem jemně vmíchala do těsta a polévkovou lžící namočenou ve studené vodě vykrajovala jsem knedlíky. No spíše nočky - pro větší rychlost a také pohodlí, nechce se mě brát těsto do ruky a tvořit knedlíky. Vykrojila, vložila do " MÍRNĚ VROUCÍ VODY" - příliš vroucí voda by nám mohla zle posloužit, knedlíky se rády rozvaří, je to přece jen křehké těsto. Tento fakt nic nemění na tom, aby jste si tuto dobrotu připravili.
Jsou sněhové, nezapomenout, tedy hebké, chcete-li " NADÝCHANÉ ". Vaříme asi tak 4 - 5 minut, po vyjmutí propíchneme špejlí, či rozkrojíme nožem. Většinou u nás stojí strávnící nedočkavě ve frontě- "můj muž "Usmívající se a už si svou porci polévá rozvárkou, sype perníčkem, cukříkem a polévá máselkem, každý sám dle své chuti. Řeknu vám, je to famózní pochoutka.
Foto talíře s touto pochoutkou mám, ale bohužel zápasím s novým programem na mém PC, vnuk Daniel - můj rádce a učitel stran PC sviští na lyžích na vrcholku Alp. Ale vy i tak neváhejte a pokud jste "Sněhové knedlíky" ještě neochutnyli, není co řešit - uvařte si je! Příprava je jednoduchá, mějte pohoodvé dny vaše Fukčarinka
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Katka Katka | E-mail | Web | 29. března 2015 v 16:48 | Reagovat

Takové jsem ještě nedělala. Ale chuť by byla, borůvky taky, jen strávníci chybí. Jakmile přijedou, pustím se do nich. Díky za recept.

2 Intuice Intuice | E-mail | Web | 29. března 2015 v 17:03 | Reagovat

Takový recept neznám a vypadá velice jednoduše. Borůvky sice nemám, jahody taky ne, ale časem se jistě něco najde a určitě vyzkouším. Děkuji! :-)

3 Ema Ema | E-mail | Web | 29. března 2015 v 17:59 | Reagovat

Nějaké ovoce v mražáku ještě mám, takže díky za tip na vaření.:-)
Pěkný zbytek neděličky.:-)

4 Jarka Jarka | Web | 29. března 2015 v 20:10 | Reagovat

Receptík se mi moc líbí, odpadá nadívání knedlíků ovocem, ale rozvařeným ovocem se polévá a ještě sype dobrůtkami. Sice nevidím talíř s hotovým jídlem, ale má představivost je dostatečná a už se mi sliny sbíhají. :-P

5 Iva Iva | E-mail | Web | 29. března 2015 v 22:08 | Reagovat

Tyto tvarohové knedlíky neznám a určitě je vyzkouším. ;-) Marti, u vás je to jako u nás. V neděli máme také třeba ovocné knedlíky a v týdnu řízek. :-( :-D  :-)

6 Marie Marie | E-mail | Web | 30. března 2015 v 10:09 | Reagovat

Maruško, ty ale umíš dělat chutě. Hned bych si nandala vrchovatý talíř, a ani by mi nevadilo, že do času oběda je ještě daleko. ;-)  :-D  :-P

7 Věrka Věrka | 30. března 2015 v 13:44 | Reagovat

Pěkně jsem naladěná na dobrotu v podobě knedlíků, tak jak dojím roštěnou, to bude zítra, tak asi taky budou. Borůvky mám ještě v mrazáku, tak nemusí být jen na koláči. Děkuji za inspiraci. :-)

8 Ježurka Ježurka | Web | 30. března 2015 v 17:02 | Reagovat

To musela být dobrota! Knedlíky s borůvkami mám moc ráda! Toto těsto neznám! ;-)

9 Jitka Jitka | E-mail | Web | 31. března 2015 v 2:51 | Reagovat

Ty jsi mě tak nalákala, že to vyzkouším. Borůvk mám jen ve formě marmelády, ale to neva, z toho ten rozvar taky můžu udělat. jen nebudu mít perník a ten u ns nekoupím.No neva, nějak si poradím. Bez perníku to snad taky půjde.Zkusím granko.- ;-)

10 Natty Natty | Web | 31. března 2015 v 5:04 | Reagovat

Marti, já dělám jedině "do těsta" a to buď bramborového nebo kynutého. ;-) Věřím, že i ty "sněhové" jsou výtečné a pro ty, kdož je milují lákavé. :-D Já raději borůvky s jogurtem a na hlavní chod kus masa a zeleniny. :D Pěkný den.

11 dáša dáša | Web | 2. dubna 2015 v 17:27 | Reagovat

Maruško, vy jste doma velcí fajnšmekři :D  :-P O takových knedlíčkách jsem vůbec nevěděla. :-?
Musím je vyzkoušet :-)
Jak se cítíš, Maruško? Věnuj se přednostně svému zdraví a léčení, přečti si nějakou humornou knížku - Fulghuma, Heriota a nebo i Děti z Bullerbynu :D
Často na Tebe myslím a přeji Ti, abys byla zdravá jako řípa :-)
Pěkný a klidný večer, krásné sny a šťastné a požehnané Velikonoce Ti přeji :-)  :-)  :-)

12 Mirek Mirek | Web | 5. dubna 2015 v 19:02 | Reagovat

Určitě to bude vynikající pochoutka, sladká jídla já celkem můžu. Já znám pod pojmem "sněhové knedlíky" něco jiného. Dělala to Ivanka a i její maminka. To se z bílků ušlehá hustý sníh, dle chuti osladí a lžicí nebo lžičkou se vykrajují kousky a dávají se vařit do mléka. Za chvilenku se otočí, pak vyndají do misky. Když je všechen sníh uvařený do zbylého mléka se udělá nejlépe vanilkový puding a knedlíky v misce tím polejí. Když se to dostatečně vychladí v chladničce tak se to servíruje. Může se to posypat i Grankem. To je ale jen můj laický návod, na přesný postup bych se musel zeptat dcery, nebo to možná měla Ivanka na svém blogu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama