" CO MÁM MOC RÁDA"

14. října 2014 v 17:32 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Říjen - úterý 14. 10. 2014

Jak už rubrika napovídá, bude zde řeč o dobrotách. Jako malá holka jsem zbožňovala mřížkový koláč. Jako velká holka po velkém mordování vytvořit mřížky a vůbec vyválet těsto na plech jsem své pokusy vzdala. Nedávno jsem u Ivy na blogu četla recept na "Štrůdlokoláč" http://babciny-recepty.blog.cz/1311/- 16. listopadu 2013 Štrůdlíky a listové těsto.
Neváhala jsem a dobrotu si upekla, báječná jak s jablky, tak s tvarohem. Tak báječná, že byla hned pryč, foto není. Kdo nahlédne k Ivě tam je jak recept, tak foto. Jen prosím zvažte tu sůl, zdá se mě jí tam moc! Jinak famózní mňamka, zvláště druhý den, pokud tedy zbude. Připomělo mě to mřížkovýkoláč, vyválet toto těsto byla hračka.

Mám ráda také avokádo. Jak jste na tom s avokádem vy? Něco málo o avokádu ze zdroje: Avokádo je ovoce (botanicky), plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je zvenku tmavozelené až černé barvy, uvnitř měkký a světležlutý. Dužina se dobře roztírá. Ve středu plodu se nachází kulatá nejedlá pecka o průměru 3 až 5 cm, která lehce naklíčí i v květináči. Avokádo je 7 až 20 cm dlouhé. Zralé plody váží od 100 g až do 1 kg. Běžná roční sklizeň z jednoho stromu je kolem 120 avokád.
V kuchyni: Avokádo se může stát ozdobou slavnostního stolu, pokud plod rozkrojíme, odstraníme pecku a trochu dužiny, vzniklý prostor naplníme třeba hráškem nebo čočkou smíchaných s dužinou a ochucených špetkou zázvoru, pepře a soli. Půlky avokáda můžeme také naplnit šlehanou nivou s křenem, případně s bramborovou kaší nebo jinou směsí podle vlastní fantazie.
Avokádo je velice dobré když ho jíme i syrové nebo tepelně upravené, dá se z něho dělat i velice dobrá zdravá polévka či pomazánka. Stačí - voda, olej, avokádo, popřípadě sůl, přidáme koření dle vlastní fantazie.
V léčitelství: Avokádo je ovoce, není však sladké, chutí spíše připomíná ořechy, tomu odpovídá i vysoká energetická hodnota a množství tuků (100 gramů = více než 220 kcal = 920 kJ! a cca 15 g tuků (záleží na stupni zralosti)) i přesto se hodí do dietní stravy. Obsažené tuky jsou rostlinného původu, tedy velmi zdravé a velmi dobře zasytí. Avokádo se při dietě hodí obzvláště jako náhražka másla, majonézy či dresinku nebo jako chutná svačinka, je však třeba si dát pozor na množství; má příznivé účinky při chorobách kůže a sliznic, posiluje srdce, snižuje krevní tlak a pomáhá také při nemocech jater, ledvin a močových cest.

Avokádo mám moc ráda upravené jako pomazánku na chleba, či graham, housku. Pak taky jen tak zakápnuté citrónem a mírně osolené. Avokádo rozkrojím podélně, pecku vyloupnu, ochutím a lžičkou pojídám. K tomu jak už jsem psala tak chléb, či graham.
Pomazánku připravím z dužiny, pár kapek citrónu, stroužku česneku, solí a pepře .....
Pak mám ráda kousek bábovky ke kafíčku, ale poslední dobou se mě bábovka nějak nedaří. Nevíte čím to bude? Pozor nebude to zrovna nic moc pohled, ale chuťově špatná nebyla, voněla a sliny se nám sbíhaly ....
Ovšem katastrofa po rozkrojení. Poradíte kde je chyba?

Mám taky ráda barevný podzim, foto je z nedělního výletu k Žermanické přehradě.

Byl opravdu překrásný den ....
Pak mám moc ráda houby, tyto kozáčky našel manžel při výšlapu na chatu Kotař v Beskydech.
Kdysi jsme si tam vyšlápli společně každou chvilku ....
Mějte pohodu vaše Fukčarinka
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. října 2014 v 17:57 | Reagovat

Marti, jestli to není rychlým pečením. Nepeče ti trouba zespodu víc? Možná by stačilo dát plech pod formu.

2 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 14. října 2014 v 18:07 | Reagovat

Podzim je málem krásnější, barevnější než někde jaro. Ty houby lákají...

3 Hanka Hanka | E-mail | Web | 14. října 2014 v 19:28 | Reagovat

Bábovka se někdy srazí, Marti, to se stává. Většinou, když při pečení praskne.
Já peču bábovky při 150°C po dobu 50-60 minut, pak je nechám aspoň 5 minut stát ve formě a teprve potom je překlopím na mřížku.

Avokádu jsem nepřišla na chuť. Exotické ovoce nemám moc ráda, víc mi chutnají naše jablka, švestky a meruňky. ;-)

Barevný podzim a kozáci, to je nádhera! :-)
Měj se krásně! ☼ :-)

4 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. října 2014 v 19:42 | Reagovat

[1]: Je to poslední dobou, myslela jsem, že je tam třeba o kapku více tuku. Je to olejová. Možné je, že je to tím pečení a nebo jak píše Hanka

[3]: Je pravda, že praskla ta poslední. :-(

5 Jitka Jitka | Web | 14. října 2014 v 21:08 | Reagovat

Olejovou bábovku taky dělám a ještě se mi nestalo, že by praskla, nebo se zdrcla. Když ji vyndáváš z trouby snaž se s ní neťuknout a nech ji pořádně vychladnout. Jiný důvod neznám. Podívej se na můj recept na olejovku http://yorga.blog.cz/0905/olejova-babovka
Podívej se ještě na tento recept, ta je taky výborná. http://yorga.blog.cz/1408/babovka-z-majolky :-)

6 Ema Ema | E-mail | Web | 14. října 2014 v 21:31 | Reagovat

Přiznám se, že avokádo jsem zatím nedostala odvahu koupit a ochutnat.
Podzimní snímečky jsou super.
Měj krásný a pohodový večer, Maruško.:-)

7 Luďka Luďka | Web | 14. října 2014 v 22:11 | Reagovat

Já by přisuzovala bábovce že se trochu srazila a nebo je nedopečená to se stane,mi když se to stalo tak jsem to neřešila chlapi to snědli i zdrclé.Podzim když je slunečný tak je nádherný hýří všema barvama, a já mám ráda tu vůni schnoucího listí, ale jak přijdou plískanice tak to nenávidím.Užívej si pěkných dnů! ;-)

8 Intuice Intuice | E-mail | Web | 14. října 2014 v 22:11 | Reagovat

Avokádo miluji, ale pomazánku jsem ještě nedělala. Recept si opíšu a věřím, že vyzkouším. :-)

9 Jarka Jarka | Web | 15. října 2014 v 8:52 | Reagovat

Olejovou bábovku jsem ještě nezkoušela mám recept na šlehačkovou a ta je v pohodě, ale mám mizernou starou formu a bábovka z ní nejde ven, takže ji většinou potrhám ať dělám, co dělám. :-? Avodádo jsem ještě neochutnala, různé exotické plody nekupuji, protože nevím, co bych si s nimi doma počala. Teď, když vím jak na avokádo, bych ho mohla vyzkoušet. :-P

10 Jitule Jitule | Web | 15. října 2014 v 9:12 | Reagovat

pomazánku z avokáda jsem ještě nikdy nezkusila, ale už párkrát jsem slyšela, že je opravdu výborná, taky jí budu muset vyzkoušet :-)

11 Johanes Johanes | E-mail | 15. října 2014 v 11:08 | Reagovat

...miluji čtveroročníchpočasí v naší zeměpisné šířce.A podzim je kouzelný čaroděj...jak umí malovat.Dnes ráno po návratu od lékaře jsme s ženou projížděli po Krnovské ul.v Opavě,kde stojí starší vilka,dvoupatrová a je ze dvou stran porostlá psím vínem...to chce nedýchat a jen se dívat na těch miloon nádherných barev.Velmi zajímavé... :-)

12 Johanes Johanes | E-mail | 15. října 2014 v 11:11 | Reagovat

...mám též rád všelijaké buchty...mřížkový koláč z mladších dob,ale pokaždé mě po něm trápila žáha,přesto,že byl velmi dobrý,bábovky všeho druhu a v poslední době i různé zavinače z lístkového těsta.Ty ženuška ovládá,ale já jsem jen konzument... :-)

13 Hanka Hanka | 15. října 2014 v 21:06 | Reagovat

S tou bábovkou je to škoda, člověk si dá práci a pak to nevyjde. Mně se to už nestává, naposledy jsem pekla bábovku no... před třemi lety? Nevím, ale vůbec mi nechybí, člověk si odvykne. To raději fotím a pak zpracovávám fotky, ty máš hezké. ... O tom avokádu jsem si už s někým psala, taky už dávněji, ale nevyzkoušela. Tu pomazánku bych někdy ochutnala, ale po pravdě, zvyk je železná košile a moc se mi do toho nechce. O_O  :-D

14 Ježurka Ježurka | Web | 16. října 2014 v 17:24 | Reagovat

Je to zajímavá bábovka. Taky nevím, ale jednou se mi nějak srazila celá, ale pak jsem zjistila, že jsem zbytečně šlehala tam, kde jsem měla jen smíchat. Od té doby (klepu) je to OK. A avokádo? Nějak nevím, ještě jsem ho neochutnala a ani se mi do něj nechce. Ale ten krásně barevný podzim - to je paráda! :-)

15 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 16. října 2014 v 22:39 | Reagovat

Avokádo jsem kdysi dávno jedla, myslím, že to byla taková pěna. Bylo to ještě za hlubokého socializmu a tatínek ho přivezl odněkud ze zahraniční služební cesty.Byla jsem dost malá, už si ani nepamatuju, jestli mi chutnalo nebo ne.
Bábovka se ti trochu srazila. Možná jsi ji vyklápěla moc teplou, nebo jsi s ní třepala, nevím. Zajímavé je, že mamince se srazila bábovka každou chvilku, ale já ji měla raději než tu nesraženou. :-D

16 Ruža z Moravy Ruža z Moravy | E-mail | Web | 18. října 2014 v 23:20 | Reagovat

[9]: Máš starou formu hliníkovou nebo kameninovou? Vtip je v tom, že kameninovou po vymaštění a vysypání hrubší moukou a naplnění těstem musíš dát do studené trouby, zapnout ji nejprve na 150°C, aby se pomalu zahřívala a pak na 200 a dopéci. Vydělat a nechat vychladnout. Pak teprve vyklopit.  U hliníkové pomalu péci na menší stupeň a pak teprve dopékat. Položit ji po vytažení na studený hadr, aby se rychle forma zchladila. :-)

17 Marie Marie | Web | 19. října 2014 v 19:26 | Reagovat

Avokádovou pomazánku jsem nikdy nejedla, tak bych ji mohla příležitostně vyzkoušet. Ale počkám,s tím až přijede domu Anička, aby ochutnala s námi. Ona je totiž milovník jídla a to že by jsme ji z ochutnávky něčeho nového vynechali, by ji určitě mrzelo. ;-)  :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama