"LUČINA"

9. března 2013 v 19:58 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ

Březen - sobota 9. 3. 2013

Lučina je u nás místo kam jsem chodívala ráda na procházky. Je to říčka,která protéká na okraji našeho města.

Nyní něco málo ze zdroje.
Meandry Lučiny je přírodní památka o celkové rozloze 40,7 ha vyhlášená k 1. lednu 1992. Nachází se na území statutárního města Havířova nedaleko městského centra. Je tvořena přirozeným neregulovaným tokem řeky Lučiny, který se vine v délce cca 2,5 km říčními meandry v několikametrových hliněných naplaveninách, a na něj navazujícími mokřady, lužním porostem a většími druhotnými loukami.

Korytotvorná činnost řeky neustále mění polohu a tvar meandrů a podílí se na vzniku řečiště s velkou rozmanitostí rostlinných a živočišných druhů, které jsou na jednotlivé niky řečiště vázány.

Blízko našeho města je také vesnička Lučina


Já však dnes nechci psát o řece, ale o sýru LUČINA, který jsem začala doma vyrábět podle receptu, který jsem našla u Ruženky V Kavárně http://ruzenka.blog.cz/
Zkoušela jsem jogurt bílý ménětučný, ale nejlepší je smetanový Choceňský - 1 jogurt velký, 1/3 smetany 12%, ale může být klidně i ke šlehání. Smetany nebo šlehačky 1/3 kelímku - vše smícháme, Ruženka píše mírně osolit. Já občas zapomenu. Pak vyklopíme na cedník vyložený plátýnkem. Já používám utěrku vyhrazenou jen k tomuto účelu. Necháme přes noc okapat, můj muž vše ráno ještě v té utěrce vykroutí. Pak už jen stačí přendat na misku či talířek a ochutit třeba jako já dnes křenem. Takto připravená Lučina je moc dobrá a finančně velmi přijatelná.
Můžeme posypat pažitkou, jarní cibulkou, či proužky papriky .......
Nyní budu za chlubilku, má orchidej ..... snímek kdy venku nesvítilo sluníčko a nyní se sluníčkem ve vší parádě .....

Tak a to je pro dnešek všechno, ba ne není ještě se vás chci zeptat kampak se nám ztratila naše Babeta, tedy ne ona sama, ale její blog? Nyní už je to opravdu vše, kdo nezaváhá a Lučinu z jogurtu vyzkouší nebude litovat. Všem vám přeji pohodové dny vaše
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Jitka Jitka | Web | 9. března 2013 v 21:01 | Reagovat

Ten recept jsem dostala z několika stran, ale zatím jsem nevyzkoušela. Všechny pějete takovou chválu, že to budu muset vyzkoušet. ;-)

2 Jarmila* Jarmila* | Web | 9. března 2013 v 21:15 | Reagovat

Orchidej je nádherná. :-)

3 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 9. března 2013 v 21:44 | Reagovat

Nevím kam se ztratila naše Babeta, ale jak zpívá Jiří Korn, Babeta šla do světa..., tak kdoví , třeba šla taky. :-D, recept vypadá skvěle, taky už mně napadlo vyrobit si Lučinu doma, ale nevěděla jsem přesně jak. Teď už to vím a určitě vyzkouším. Dělám si doma i smetánek a občas i jogurt. Pamatuju si , že jsme si s mamkou dělávaly doma tvaroh na ovocné knedlíky. To byla dobrota, ale to bylo mléko ještě v lahvích buď skleněných nebo rozlévané do bandasky z konví. Z dnešního mléka to už nejde udělat. Nekysne, jen zhořkne.
Orchidej máš nádhernou. Se sluníčkem i bez něj. :-)

4 Ella Ella | Web | 9. března 2013 v 21:58 | Reagovat

Marti mohla by jsi napsat jak velky je jeden jogurt kolik dkg ,kolik je 1/3 smetany .To vis my cizinci nic nevime :-D  ;-)  :-D

5 ajka ajka | Web | 9. března 2013 v 22:00 | Reagovat

Hmmm, s křenem... to musím zkusit,ještě přidám česnek,to mě bude rodina milovat ;-)
Ajka

6 Babeta Babeta | E-mail | 9. března 2013 v 23:27 | Reagovat

Mňó...já jsem si blog opravdu smazala. Přestalo mne to bavit. Ale jsem tady dál. :-) Už jenom jako věrný čumil. :-P
Nevylučuji, že třeba časem založím blog novej. Ale zatím se mi neechce.. :-P

7 Natty Natty | Web | 10. března 2013 v 4:07 | Reagovat

Marti, vyzkoušet se má všechno. ;-) Orchidejka ti pěkně kvete. ;-)Hezký víkend.

8 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 10. března 2013 v 8:14 | Reagovat

Taky už jsem tento recept viděla na některém blogu. Mám v plánu vyzkoušet, ale zatím to nevyšlo. Dnes mám v plánu paštiku :-). Naši chlapi jsou spíš "masoví", tak jim chci udělat nějaké svačinky.

9 Jarka Jarka | Web | 10. března 2013 v 8:22 | Reagovat

Domácí Lučina bude určitě moc dobrá už si představuji, jak si ji mažu na čerstvý chléb a zapíjím kefírem. Mňam. :-P
Orchidej ti kvete krásně. Té mé už dvakrát opadala poupata, teď má nová, tak se snad taky dočkám. :-)

10 Věra Věra | Web | 10. března 2013 v 8:29 | Reagovat

To je náhoda :-) zrovna včera při bloumání po netu jsem na recept výroby lučiny narazila! Určutě vyzkouším.

11 Ema Ema | E-mail | Web | 10. března 2013 v 10:32 | Reagovat

A vykapanou syrovátku nezapomeň vypít, je velmi lahodná a zdravá. :-P  :-)
Měj krásnou a pohodovou neděličku, Maruško.:-)

12 alena alena | E-mail | 10. března 2013 v 11:43 | Reagovat

Tak já se obcas v Lucine vymáchala(jako malá),jednou dokonce topila,to byla velká voda :-( Domácí sýr ale urcite vyzkousím a jako pomazánka,mnam....Orchidej ti nádherne kvete,kdyz si jaro dává prestávku,tak alespon doma to kvete,peknou nedeli :-)

13 bábina bábina | 10. března 2013 v 18:50 | Reagovat

Momentálně mně orchideje odkvétají. Od vánoc mně kvete vánoční kaktus. Vždy několik kvítek. Tak nevím, zda budou vánoce či Velikonoce. :-D

14 Kitty Kitty | E-mail | Web | 10. března 2013 v 19:01 | Reagovat

[1]: Já taky a už se chystám to udělat. Až pojedeme do města...
A jinak - ta orchidejka je jak něžná panenka. Proč já furt dávám orchideje jinejm a sama sobě né 8-O  :-)

15 Kitty Kitty | E-mail | Web | 10. března 2013 v 19:02 | Reagovat

[4]: No právě. Půlkilovej a kolik má mít obsah ta smetana :-)

16 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 10. března 2013 v 19:44 | Reagovat

[15]: Smetana je 200g- 12%, takovou já používám. Dát 1/3.

17 Mi-lada Mi-lada | Web | 10. března 2013 v 20:13 | Reagovat

Recept vypadá zajímavě, ale myslím pro nedostatek času, že zakoupím lučinu zase už zabalenou.Možná si ale někdy při nákupu vzpomenu, popadnu choceňký jogurt a zkusím to. Kolik toho asi tak je? ;-)

18 Blanka Blanka | Web | 10. března 2013 v 22:05 | Reagovat

Fukčárinko!
Moc zdravím a dostala jsem chuť na lučinu.Musí být bezva na chlebu a dala bych si na ni jarní cibulku,nebo pažitku,možná ředkvičky,nebo všechno najednou :-D
Orchidejka krása!!!

19 dauma dauma | E-mail | Web | 11. března 2013 v 13:39 | Reagovat

Na každém místě, třeba i za rohem, člověk najde nějakou krásu. Meandry řek miluji.
A Lučinu jako sýr taky.
Tento týden si ji udělám.
Přeji týden s :-)

20 signoraa signoraa | Web | 11. března 2013 v 15:09 | Reagovat

Marti, vypadá to lahodně. Příležitostně jí vyzkouším. Jen se bojím, aby to nedopadlo jako s výrobou domácích jogurtů, kdy počátěční nadšení opadlo a pak se na jogurtovač jen prášilo ve spíži.
Orchidej ti nádherně kvete. :-)

21 Iva Iva | Web | 11. března 2013 v 15:41 | Reagovat

Marti recept na lučinu jsem dostala mejlíkem a nyní je to velký šlágr. Určitě ho také vyzkouším. S tímto receptem jsem dostala také recept na domácí tavený sýr. Ten byl velice nedobrý a převládá v něm chuť sody. ;-)
Poučení o Lučině blízko vás je velice zajímavé. :-D Orchidej máš móóóc pěknou.

22 Ježurka Ježurka | Web | 11. března 2013 v 16:59 | Reagovat

O tom sýru jsem četla, je to výborný nápad, určitě se na to budu muset podívat zblízka! A ty květy orchidejky jsou nádherné! :-)

23 helena-b helena-b | Web | 12. března 2013 v 18:11 | Reagovat

Maruško, když jsem viděla nadpis, pomyslela jsem na Lučinu, ale na obec, nikoliv na říčku. V Lučině mám hodně známých. Vůbec mě nenapadlo, že Lučina - říčka protéká Havířovem.
Druhá věc je Lučina k jídlu. Recept stojí za vyzkoušení. Díky za tip.
A nakonec ti pochválím krásnou orchidej. ;-)  :-)

24 Hanka Hanka | E-mail | Web | 12. března 2013 v 19:41 | Reagovat

Není Lučina jako lučina. Říčka s meandry je nádherná, oproti tomu sýr musí být moc dobrý. Tenhle recept jsem viděla tuším u Alis a zaujal mě. :-)
Tvoje lučina vypadá na pohled velice lahodně, nejspíš si ji taky vyrobím.
Orchidej ti překrásně kvete, Marti, rozhodně za pochlubení stojí. :-)
Zdravím tě, děkuji za komentáře u mě a přeji pohodové dny. :-) Hanka

25 foousekk foousekk | Web | 13. března 2013 v 18:32 | Reagovat

Orchidej moc pěkné. :-)  :-)

26 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 14. března 2013 v 16:49 | Reagovat

Tolik se nás tu sešlo. Ať se vám "Lučina" podaří a chutná tak jako nám. :-)

[4]: Ello smetana je 200g - 12%, tu dát 1/3 a jogurt - 380g - smetanový. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama