" MAXI CHLEBA"

13. října 2012 v 23:26 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Říjen - sobota 13. 10. 2012


Dnes ráno, než jsem odešla k volbám, zadělala jsem opět na chlebíček. Jelikož nejsem troškař, zadělala jsem rovnou ze dvou dávek:

6 hrníčků hladké mouky, 4 lžičky soli, 1 sáček sušeného droždí, 3 hrnky vody, 1 lžičku drceného kmínu.
Vše jsem zamíchala a nechala kynout - dnes 11hodin ( doba kynutí je 8 - 12h).

K večeru po návratu domů, pustila jsem se do další úpravy. Těsto dala na pomoučený vál a dle rady od Květy na blogu " Květin blog" roztáhla na placku asi 2cm vysokou a nechala 15 minut kynout. Po 15 minutách začala jsem těsto překládat z leva do prava , z prava do leva a pak zase zepředu a ze zadu.
Málem se mě zamotaly ruce, těsta bylo požehnaně a po řádném přeložení jsem nechala opět těsto kynout 30 minut a zapla svou troubu elektrickou na 230°C. Do té doby smějící se nad dnešní příhodou ve volební místnosti, kterou zde dám snad také jednou k dobru začala jsem přemýšlet jak ten "MAXI CHLEBA" budu péct, spíše teda v čem. Nakonec vyhrál oválný hrnec s poklicí a chleba po upečení vypadá takto .... manžel zakrojil dřív, než jsem stačila chlebík vyfotit .......

trochu popraskal, ale já si hned řekla, že je to tím jak jsem se ještě při jeho přípravě smála již vzpomínané veselé příhodě z volební síně. Co smála, já se chechtala tam, chechtala jsem se cestou domů a doma v jednom kuse, no a chechtám se i nyníSmějící se. Fakt je ten, že to zde nyní ani nemohu napsat. Jak bych rádaSmějící seSmějící se, musím ovšem prozatímMlčící!!!!
Normálně peču malý chleba ....
ten peču 30 minut přikrytý a pak 15 minut odkrytý. Smích mě přešel až mě docvaklo, že ten MAXI musím asi péct déle. Tak jsem zkusila péct 50 minut přikrytý a 15 minut odkrytý, no a výsledek " MAXI CHLEBA - ROZCHECHTÁNEK", nebo taky rozpraskánekUsmívající se .....
Chleba je opět vynikající a tak chválím naši Květu, že nám receptík dala k dispozici. Všem vám přeji pohodové dny .
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Hanka Hanka | E-mail | Web | 14. října 2012 v 0:06 | Reagovat

Popraskaný chleba nevadí, Maruško, spíš naopak. Vypadá dobře, je takový nadýchaný, úplně se mi sbíhají sliny! :-P
Zdravím tě a přeji krásnou neděli. :-) Hanka

2 ajka ajka | Web | 14. října 2012 v 1:51 | Reagovat

to je bochanec :-) ... vypadá nádherně,mňammózně...
Ajka

3 Natty Natty | Web | 14. října 2012 v 5:37 | Reagovat

Marti, dnes už vidím druhý chleba a zase se vracíme do starých dob :-D Povedl se, určitě je i dobrý, ale na neděli patří buchta ;-)Tak si neděli hezky užij :-D

4 Jarka Jarka | Web | 14. října 2012 v 8:18 | Reagovat

Náhodou, já dodnes vzpomínám na to, jak se dal kdysi popraskaný chleba i koupit a jak jsme schválně takový vybírali a jak nám moc chutnal. :-D Ten tvůj bude určitě taky vynikající a mňam. :-P Mrzí mě, že jsi nedala k dobru tu příhodu z volební místnosti. :D

5 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 14. října 2012 v 8:59 | Reagovat

Maruško, chleba jsem ještě nikdy nepekla, i když mě to moc a moc láká, když vidím, jak všechny pečete podle Květy. Možná taky najdu odvahu a pustím se do toho.

6 Květa Květa | Web | 14. října 2012 v 10:49 | Reagovat

No to je bezva, musím někdy taky zkusit dvojitý...
Měj se Marti! :-D

7 Jadvinka Jadvinka | E-mail | Web | 14. října 2012 v 11:16 | Reagovat

hmmm ten vypadá Maruško nádherně,škoda,že doma chleba nejíme,manža jen celoznné pečivo a já knekebroty,jinak okamžitě přiberu,ale na tomhle bych klidně zhřešila :-D

8 Blanka Blanka | Web | 14. října 2012 v 11:26 | Reagovat

Fukčárinko,vypadá krásně a určitě bude i moc dobrý.To,že je popraskaný by mi vůbec nevadilo,možná tím líp.Akorát u mně  by bylo líp,kdyby mi to těstíčko raděj připravila domácí pekárna :-D

9 Věra Věra | Web | 14. října 2012 v 11:53 | Reagovat

Taky se pamatuji na doby,jak už tady psala Jaruška,kdy jsem vybírala v obchodě popraskaný chléb,protože byl vždy dobře propečený a měl křupavou kůrčičku.Ten Tvůj vypadá Maruško velice dobře.Tak ať Vám chutná :-)

10 Věra Věra | Web | 14. října 2012 v 11:55 | Reagovat

Tak nevím...napsala jsem komentář-kladný a objevilo se mi tam toto:Tento komentář byl vyhodnocen jako spam a zobrazí se, jen pokud to autor blogu povolí. :-(

11 Ježurka Ježurka | Web | 14. října 2012 v 12:00 | Reagovat

Krásně vypadá ten chlebík! Čerstvý, ještě teplý, taky bych si dala, ale nevznášíš se po něm? :-D My si musíme kupovat dietní, tedy žitný, kvůli našemu tlustému střevu, ale kdyby ne, ale nakonec proč bych ho jednou nemohla zkusit, ne? Opisuji si recept. 8-O

12 Hana Hávová Hana Hávová | Web | 14. října 2012 v 16:59 | Reagovat

rozpraskaný chleba je nejlepší, ten miluju.Jako malá , když mě poslali pro chleba jsem vždycky vybrala ten nejvíc prasklý a než jsem došla domů , tak jsem z půlky olámala kůrku , za což jsem pravidelně dostávala pár facek. Nepomophlo , příště jsem to udělala zase.

13 babča babča | Web | 14. října 2012 v 17:07 | Reagovat

ahojky Marti než se odplužím na infuzování tě zdravím chlebík vypadá luxusně i bych měla chuťku chvilku budu mimo tak se měj krásně pa

14 Helena Helena | Web | 14. října 2012 v 17:58 | Reagovat

Vypadá úžasně,hned bych si dala.A popraskaný chléb miluji. :-)

15 Petra Petra | E-mail | Web | 14. října 2012 v 18:41 | Reagovat

Fukčárinko, ten teda je! Já mám na chlebu právě to popraskaný nejraději, takže mě by to teda vůůůbec nevadilo, naopak! Asi ten chlebík z hrnce taky vyzkouším, lákáte mě s Květou obě dvě:-)

16 Oli Oli | Web | 14. října 2012 v 19:19 | Reagovat

Chlebíček vypadá skvostně. Ta dlouhatáááánská doba kynutí mě tedy zaskočila. :-)

17 děda tik tak děda tik tak | E-mail | Web | 15. října 2012 v 21:32 | Reagovat

Chlebíček vypadá opravdu lákavě a je dokonce i takový rozchechtaný. :-D

18 alena alena | E-mail | 16. října 2012 v 8:55 | Reagovat

Chleba jsem uz taky pekla,ale já chleba moc nesmím a tak radeji nepecu :-( ten tvuj vypadá ale úplne famózne a urcite neztvrdl ;-)

19 Ella Ella | Web | 16. října 2012 v 9:11 | Reagovat

Chleba se zase poved a urcite uz zadny neni. ;-)  :-D

20 Iva Iva | Web | 18. října 2012 v 17:40 | Reagovat

Marti, nádherný chlebík. Popraskaný je nejlepší. :-D  ;-) Zdravím a přeji pohodový víkend. :-D

21 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 19. října 2012 v 0:03 | Reagovat

Všem vám děkuji za komentáře. Moc zdravím a jen tak vzkazuji, že jsem stále v povětří. :-)

22 Renata Petříčková Renata Petříčková | Web | 20. října 2012 v 8:58 | Reagovat

PANEJO!!!!!!!!!!!

Ten je krásnej! Mě ale tyhle drožďový nechutnali a tak jsem zkoušela kváskový. Je úplně jiný, ale zase nechutná nikomu z rodiny :-(
Tak se neshodneme...

23 Romi Romi | Web | 28. října 2012 v 15:01 | Reagovat

Hnedle bych si zakrojila, vypadá báječně :-)  :-P

24 Radek Radek | Web | 19. května 2015 v 16:48 | Reagovat

Nejvíc nám chutná chleba, který kyne cca 12 hodin v chladné místnosti. Je ale z kvásku. Že by se takto dlouho nechával kynout chleba z droždí, to jsem ještě neslyšel.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama