"ŠOLDRA NEBO TAKY PECÍNEK"

23. dubna 2011 v 1:32 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Duben-pátek 22.4.2011


furinka




"VELIKONOCE a ŠOLDRA" , že patří k sobějsem neměla ani potuchy. Až když jsem se přivdala do rodiny mého muže. Tehdy jse se potkala jak se Šoldrou, tak s Pecínkem.
Raději začnu hned od začátku. Hlavně pro ty z vás,kteří nevědí co je to Šoldra a Pecínek.
Je to náramná pochoutka,tedy jak pro koho. Někdo Šoldru zbožňuje, například já a můj muž a někdo to vůbec nemusí. Třeba jako naše děti.
Nebudu vás napínat tady jsou....."Pecínek nebo taky Šoldra je jedno a totéž.........

Peče se zde u nás ve Slezsku, je to tradiční velikonoční jídlo a v manželově rodině velmi oblíbené. Šoldru pekla pro nás manželova maminka. Recept jsem od maminky nezískala, vždy mě říkávala, však já jej i pro vás upeču. Manžel nezapoměl pokaždé dodat-to by jsi asi neupekla!
Tak to bylo každé velikonoce, pokaždé byla Šoldra upečená u maminky i pro nás a na můj dotaz po receptu stále stejná odpověď.....až jednou maminka ani Šoldra nebyla.......
No a jak to dopadlo vidíte sami "Šoldru " peču nyní já k velké spokojenosti manžela. Faktem je, že prvním rokem sledoval s nedůvěrou co to v kuchyňi tvořím. Neušlo mě jeho pokyvování hlavou a mručení pod vousy, že se mě to stejně nezdaří.
Zdařilo se a víte proč? Já si totiž do kuchyně propašovala fotku maminky a s pohledem na foto a s děsem v očích jsem prohlásila: " Maminko, teď mě hlídej ať se dílo podaří. Recept jsi mě nedala, ale já si něco našla na internetu. Musím se přiznat, že i něco málo jsem za ty roky z maminky vypáčila.

Určitě poznáte, že vegetarián ani dietní sestra by nadšení ze Šoldry nebyli. Je to slané těsto s dobrým uzeným a pravou velikonoční klobásou na zapékání.
Zde je recept na ten zázrak a podotýkám nejsme žádní troškaři.Jak zbude zamrazím a pár dnů po velikonocích asi tak deset jak by našel.

Suroviny:1kg polohrubé mouky-výběrové,2kostky droždí,1,5dkg soli,1,5dcl oleje(dávám olivový),1/2litru vývaru z uzeného masa,25dkg ztuženého tuku, nebo másla,6 vajec.

Náplň:3ks klobásy na zapékání,40dkg uzeného masa-(manžel kupuje 10dkg bůčku a 30dkg krčku-já doporučuji pouze krček ale ať to má jak od maminky)!
Hladkou mouku na posypání desky a těsta v míse.

Postup:
Uzené maso povaříme s cibulí a česnekem- vyjmeme z hrnce a dáme vychladit,vývar přecedíme potřebujeme 1/2l - do vlažného vývaru dáme cukr-4dkg a droždí. Přikryjeme utěrkou a necháme droždí pracovat- až je čepička z droždí přidáme do mísy s přesátou moukou,do které jsem dala sůl,1,5 dcl oleje,a 6 žloutků- vše pokojová teplota. Vypracujeme těsto, lehce poprášíme hladkou moukou a dáme kynout.
Po vykynutí těsto vyklopíme na pomoučněný vál rozválíme na silnou placku, posypeme 20 dkg strouhaného tuku. Ten si nastrouháme z ledničky předem, ale necháme jej pak na talíři ke konci kynutí aby nebyl studený z lednice. Několikrát přeložíme a příborovým nožem posekáme a opět přeložíme.Vložíme zpět do mísy poprášíme zlehka opět hladkou moukou a necháme ještě asi tak 15min kynout.
Připravíme klobásu na zapékání- stáhnu z ní blánu a opeču zlehka na pánvi. Uzené nakrájíme na hranolky viz.foto. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečícím papírem.Těsto rozdělíme na dva díly-rozválíme a přeneseme na plech- poklademe klobásou a uzeným masem. Přikryjeme druhým dílem těsta necháme 20 minut kynout. Potřeme bílkem a pečeme v rozehřáté troubě na 190°C.
Po upečení zlehka potřeme Šoldru rozehřátým zbytkem másla-necháme zcela vychladnout - nedovolím dříve Šoldru nakrojit!!!

Šoldru v rodinách manželovi předci pojmenovali také jako Pecínek. Každý člen rodiny měl na svátky "Velikonoční" svou malou Šoldru tedy Pecínek.
Návštěvám se nabízelo z velké "Šoldry". Stávalo se tak často u tety, že strýc Álois svůj "Pecínek" pojídal s takovou chuťí a za chvilku bylo po jeho "Pecínku". Vyčkával až teta šla nakrmit dobytek, či jinak se z domu vytratila a pak šupky do špajzu a krájel si z Pecínku od tety.
Samozřejmě teta Aloise načapala a bylo na oko zle!
Dobu než u nás "Šoldra vychladne pro mne znamená být stále ve střehu v kuchyni,takže dále něco připravuji pro mlsné jazýčky.
Dnes,vlastně koukám na hodinky tak tedy včera to byla "Pomlázková vejce"

Suroviny na těsto: 25dkg polohrubé mouky-výběrové.1 lžíce pr.do pečiva, 2 žloutky, 4dkg cukru krupice, 1cukr vanilkový,10dkg másla, 6 lžic mléka, citrónová kůra a 1lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce rumu, hladkou mouku na vysypání lžíce.

Náplň:1 lžíce polohrubé mouky,1,5dcl mléka,špetička soli,lžíce silné kávy,1 lžíce rumu,1lžíce másla,1 lžíce cukr moučka, drobečky z upečených pomlázkových vajec.

Poleva čokoládová +zdobení.

Máslo utřeme s cukrem(+vanilkový)a žloutky, citrónovou kůrou a šťávou, s rumem. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva a mléko.Vypracujeme těsto-lžící vysypanou hladkou moukou plníme těstem-vyklepneme na plech vyložený pečícím papírem.Pečeme v předehřáté troubě při 180°C do růžova.

Upečená vychladlá vejce vydlabeme-drobečky použijeme do náplně.

Náplň:do kastrolku si dáme mléko,špetičku soli,1 lžíci polohrubé moukky - uvaříme kaši. Po uvaření nezapomeneme občas zamíchat až do vychlazení na pokojovou teplotu.
Třeme máslo s cukrem,přidáváme se stejnou teplotou další suroviny-rum a kávu po kapkách. Na závěr přimícháme drobečky z pomlázkových vajec.

Vydlabaná vajíčka naplníme a dvě slepíme k sobě, zdobíme čokoládovou polevou a můžeme použít zdobení-necháme do druhého dne v chladu uležet.

Z tohoto množství jsem získala 11ks slepených vajec.


Moc vás všechny zdravím a přeji pohodové dny nejen ty velikonoční.
K4
 

8 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 23. dubna 2011 v 8:41 | Reagovat

Maruško, to jsou pro mě samé novinky. Manžel by si jistě pochutnal na šoldře, já samozřejmně na sladkých slepovaných vajíčkách, ale jak znám svého muže, jistě by mi pomohl i se sladkým. :-P Dóprkýnka, tos mě namlsala, baštím aspoň očima! :-D

2 Romi Romi | Web | 23. dubna 2011 v 11:09 | Reagovat

Maruško to je zase dobrot :-) Přeji ti a celé rodině pěkné prožití velikonočních svátků :-)

3 Natty Natty | Web | 23. dubna 2011 v 11:31 | Reagovat

Maruško, to vidím prvně a určitě si na tom o Velikonocích pochutnáte a tak přeji dobrou chuť a krásné a pohodové Velikonoce ;-)  :-D

4 Květa Květa | Web | 23. dubna 2011 v 13:52 | Reagovat

Milá Maruško, ty připravuješ samé dobroty. Já už jsem chystání vzdala, něco jsem připravila, protože ve svátky nebudou žádné velké návštěvy - mělo by to stačit. Já budu hlavně na zahrádce, protože jsem doma tři dny uklízela a chystala, už se tam těším. Doufám, že počasí nám ještě chvíli vydrží, ať si můžeme užít Velikonoce.
Maruško, takže si taky užívej, odpočívej a raduj se s Ondráškem..... :-D  :-D  :-P

5 helena-b helena-b | Web | 23. dubna 2011 v 18:12 | Reagovat

Maruško, tvoje dobrotky vypadají moc lákavě. U nás se peče něco podobného, jako je váš pecínek. Určitě to,jako krajová sousedka znáš, bílá klobása a kynutém nebo listovém těstě,tak s tím už jsem si dneska dost pohrála.
Přeji krásné svátky. ;-)  :-P

6 Vlasta Vlasta | Web | 23. dubna 2011 v 18:20 | Reagovat

Maruško, to jsou tedy dobroty, na ten pecínek se jen sliny sbíhají :-P

7 Ema Ema | Web | 23. dubna 2011 v 22:10 | Reagovat

Maruško, o pecínku a šoldře čtu poprvé a vypadá to velmi lákavě.:-)
Přeji ti, i všem Tvým milým, krásné, pohodové a sluníčkové jarní svátky.:-)

8 pavel pavel | Web | 23. dubna 2011 v 22:30 | Reagovat

Hlavně nejvhodnější jídlo na Velký pátek. :-D
Když je tvůj muž k tvému vaření tak skeptický, proč mu taky nedáš zástěru ať se jako chlap ukáže? :-D  :-P

9 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 23. dubna 2011 v 22:39 | Reagovat

[8]: Ale on vaří dobře a rád,to jen občas má zbytečně starosti :-)

10 Janah Janah | Web | 23. dubna 2011 v 22:50 | Reagovat

Á, pecínek zahlédl manžel, a teď ho po mě chce! :-?  :-D A navíc navrhuje výměnu za mazanec, ty mně tedy dáváš! :D  :-D  8-O

Přeji krásné Velikonoce! :-)

11 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 23. dubna 2011 v 23:07 | Reagovat

[10]: Jakýpak štráchy zítra u nás na zahradě já Pecínek a ty Janah jehněčí :-D

12 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 23. dubna 2011 v 23:59 | Reagovat

[1]: Jaruško ty plněná vajíčka nemají chybu.Příště bych je udělala o něco menší.

[2]: Romanko děkuji a přejme si navzájem pohodu a zdravíčko.

[3]: Natty děkuji,mazanec jsem nepekla ale určitě vyzkouším i po velikonocích. :-)

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 24. dubna 2011 v 0:01 | Reagovat

[4]: Květo ve čtvrtek to vypadalo se mnou,že ani nic chystat nebudu,nebylo mě dobře.V pátek ale jak když proutkem mávne bylo mě juchů :-)

14 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 24. dubna 2011 v 0:03 | Reagovat

[5]: Helenko také jsem zapékala dříve klobásu do těsta s tvarohu,znám klobásy znám. :-)

[6]: Vlasti je moc dobrý a k pivečku nebo k vínečku při posezení hotová mňamka. :-)

15 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 24. dubna 2011 v 0:04 | Reagovat

[7]: Emo děkuji a ať nám to počasí vydrží,má pršet ale i takový malý deštík a pak sluníčko to bych přežila. :-)

16 Jitka Jitka | Web | 24. dubna 2011 v 19:22 | Reagovat

Maruško, to je dobrot na jednom stole! Pecínek u nás neznáme. U nás na stole nesmí chybět beránek a mazanec.Mazance peču rovnou dva, ty mizí mrknutím oka. :-)

17 Luďka Luďka | Web | 27. března 2012 v 22:52 | Reagovat

Maruško určitě Šoldru vyzkouším , a co říkáš na to těsto zadělat v pekárně? Luďka

18 tuttobene tuttobene | E-mail | Web | 30. března 2013 v 17:34 | Reagovat

Děkuji za recept na šoldru.  Jsem v podstatě ve stejné situaci. V rodině mého muže se vždy pekla, ale v té moji ne, přestože jsem vyrostla ve Slezsku. Tak jsem se do do ní, teda přesněji do pecínků letos poprvé pustila. Už krásně voní z trouby. Tomu říkám bílá sobota:)

19 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. března 2013 v 19:38 | Reagovat

[18]: Jak milé,doufám, že se pecínek povedl. Já jej budu péct zítra. :-)

20 tuttobene tuttobene | Web | 30. března 2013 v 19:44 | Reagovat

[19]: Ano, povedl. Postupovala jsem přesně podle tvého receptu a dopadlo to nad očekávání dobře. Muž z něj byl téměř u vytržení. Z toho budu ještě dlouho těžit :-)

21 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 30. srpna 2013 v 22:16 | Reagovat

[20]: Jak milé. :-)

22 elain elain | E-mail | 3. dubna 2015 v 15:28 | Reagovat

Hledala jsem dnes recept na zapékané bílé klobássy a našla jsem tady vás.
Maminka pekla vždy "plecovník" asi to bude něco podobného, recept nemám a maminka mi velice brzy zemřela. Jsem z Novojičínska, takže recept bude asi podobný. Letos již péct nebudu, ale snad příště.
Dík a ať se Vám daří :-)

23 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | Web | 24. března 2016 v 16:34 | Reagovat

[22]: Šoldra a nebo plecovník, určitě záleželo na oblasti, která si pojmenovala zapečené dobroty v kynutém těstě - klobásu, kterou světe div se poprvé manžel nekoupil - myslím tu pravou bílou velikonoční, uzené doma máme :-)Určitě nějakou tu dobrotu upeču, má se vyzkoušet vše a tak se vypravím na toulky za velikonočnímy dobrotami na blogy :-)
Vám všem, kteří budete letos Šoldru péct, přeji pohodové kuchtění. :-)

24 Bronca Bronca | E-mail | 3. dubna 2017 v 20:22 | Reagovat

Už od dětství se u nás pekla šoldra,s klobasou, uzeným masem. Vloni jsem vyzkoušela váš recept a je famózní.Nikdy mi nechutnala víc.Letos se určitě bude opět péct. :-)

25 Maruška-Fukčarinka Maruška-Fukčarinka | 8. dubna 2017 v 23:07 | Reagovat

[24]: To jsem moc ráda :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama