"PLNÍM SLIB"

30. prosince 2010 v 6:20 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Prosinec-30.12.2010

Račte už kuchtík slibuje,že to bude pochoutka.No uvidíte, vyzkoušíte popřípadě upravíte k obrazu svému!Dnešní vaření  bude mít v popředí zelí a to kysané domácí. Tradice se mají dodržovat a tak i můj muž dodržuje některé a ta co nás zajímá je tradice zelová!!!

U nás v rodině papáme všichni rádi a my s mým mužem také moc rádi vaříme.Není nám větší odměny,než když našim dětem,vnukům i návštěvám u nás chutná.Ale zpět k tradicím ač ve městě bydlíme zelí můj muž sám nakládá.

Pochutnáváme si jednak na syrovém zelíčku kysaném,polévce zelňačce,vařeném na různý způsob co kuchař to jiná úprava zelí.No a vymýšlíme a upravujeme nám doporučené recepty v němž naše domácí kysané zelíčko má svoje místo.

"ZAPEČENÉ VEPŘOVÉ ROLKY"

Suroviny:cibule,česnek,uzený špek,tuk(každý si zvolí svého favorita- já olej olivový),sůl,pepř,koření-chilli-šípek,drcený kmín,plátky vepřového krčku, sušené švestky bez pecek,mandle,rum,kysané zelí,sýr může být uzený a niva(této kombinaci dáváme my přednost),nebo který si zvolíte,12%smetana,sýrová omáčka v prášku.

První krok č.1.-dle vaší úvahy rozpustíme si kousek uzeného špeku pokrájeného na menší kostičky na pánvi-skoro škvarečky dáme na dno pekáčku v němž budeme zapékat rolky.Tuk s pánve odstraníme, rolky budeme opékat na olivovém oleji.Do pekáčku přidáme cibuli-krájím na půlměsíčky,česnek na prkénku nožem rozmáčknutý a na jemné plátky pokrájený.

Krok č.2.-plátky krčku naklepeme,mírně osolíme(zelí i sýr již slané), okořeníme dle své obliby-já dávám již zmíněnou sůl,pepř,chilli šípek,drcený kmín.


Na plátek masa dám vymačkané(vodu se zelí nevylévám) překrájené zelí,pak švesku,která byla naložena v rumu.Do švestky vložím oloupanou madličku, kolem položím tenký proužek uzeného špeku.Posypu trochou zelí a sýru.Smotám do rolky a spevním špagátkem.

Krok č.3.na pánvi si rozehřeji olej a opékám ze všech stran.

Zatáhnuté rolky vložím do pekáčku na cibuli a česnek a zelí,posypu na povrchu zbylým sýrem,zelím a podleji zelovou vodou.

Krok č.4-přikrýté peču v troubě do skoro měkka,jeli třeba podleju vodou.Před dokončením ve smetaně 12% rozmíchám sýrovou omáčku a poleji rolky na povrchu-zapečeme.

Krok č.5 naservírujeme na talíř pro netrpělivé podáváme s chlebem,můžeme také s bramborem.Za studena se nakrájí na plátky a jsou také velmi dobrým pohoštěním,neboť dělat pouze počet pro dané strávníky by bylo hřích.Druhý den jsou totiž nejlepší.

ČÁRINKA

Omlouvám se za nedodanou fotečku s naservírovanou rolkou na talíři.Tak to vonělo a lákalo,že jsme se pustily rovnou do jídla.




 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Romi Romi | Web | 30. prosince 2010 v 8:17 | Reagovat

Maruško, už jsem přecpaná všemi těmi dobrotami, ale opět jsi mě navnadila..Mňam, vypadá to báječně a určitě si to někdy udělám :-)

2 Ella Ella | Web | 30. prosince 2010 v 8:36 | Reagovat

No tys mi dala ja ted pripravuji rybu s bramborem a salat s tvym se to neda porovnat  no nic dejte si chutnat a ja s muzem budem slintat. :-D

3 Domácí čajovna, Renata Domácí čajovna, Renata | 30. prosince 2010 v 8:48 | Reagovat

Maruš, to nemá chybu, tuhle kombinaci chutí mám moc ráda.... i když poslední dobou nemusím maso, dala bych se zlákat....
Jinak dneska dělám řízky a bramborový salát, já prostě nemám dost!!! :-D

4 Renata Renata | 30. prosince 2010 v 8:49 | Reagovat

... jo a velmi děkuji za názor na cédéčko, jsem moc ráda, že se líbilo a že z něj na vás dýchlo třeba to, co jsme se tam všichni snažili vložit - byla to moc krásná práce a je to na tom asi znát? :-)

5 Jarka Jarka | Web | 30. prosince 2010 v 8:53 | Reagovat

Maruško, to bude velká dobrota a líbí se mi, že nemusím dělat zelí zvlášť, už je pěkně s masíčkem na jednom pekáči. Domácí zelíčko naložené nemáme, ale nenechám se odradit a receptík vyzkouším, už si píšu ingredience!! :-D

6 Jarmila Jarmila | Web | 30. prosince 2010 v 10:44 | Reagovat

Maruško, vypadá to moc mlsně. Zkusím to doma udělat. Jen musím sehnat ty švestky, letos nemáme, protože žádné nebyly.

7 Moře lásky Moře lásky | Web | 30. prosince 2010 v 11:24 | Reagovat

Musi to byt chutně.Dobrou chut'

8 Bohunka Bohunka | 30. prosince 2010 v 13:35 | Reagovat

Teda to může být dobré,hned jak dojíme zbytky z lednice,tak to vyzkouším.Jsme sice na vsi ,ale zelí nenakládám,tak ho koupím,bude to dobré i tak,?

9 pavel pavel | Web | 30. prosince 2010 v 15:14 | Reagovat

kysané zelí je moje nejmilejší pochoutka, ale připravuji si ho jednoduše jen na cibulce a bramborový knedlík k tomu... jak asi víš, maso nejím :-)
problém je však ten, že doma mi ho zakazují dělat, že jim nevoní a nasadí jako zbraň vonné tyčinky, které nesnáším já, protože mi po nich bolí hlava.

10 Jarmila Jarmila | Web | 30. prosince 2010 v 20:20 | Reagovat

Maruško, přeji ti hodně štěstí, pohody a hlavně zdraví do r. 2011. :-)

11 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 30. prosince 2010 v 20:57 | Reagovat

[10]: Jarmilko hlavně zdraví. :-)

[9]: Nemáš to hochu jednoduché a zelí voní a stále oní.Vím,že maso nejíš ale ty knedlíky taky miluji :-)

[8]:Bohunko je to mňamka a propó kdy si tak my dvě poklábosíme na SKYPU.Já vím říkají mě "SLIBOTECHNA". :-)

12 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 30. prosince 2010 v 21:04 | Reagovat

[7]:Vladko te tedy máš pravdu je to chutné :-)

[6]:Jarmilko dle tvých foteček ss jídlem,tak myslím,že jsme naladěné na jednu notu. :-)

[5]:Jaruško a co řekne tvůj muž těm švestkám?Ale jsou dobré a ten rumík od těch namočených švestek nepij,nalej to na to masíčko. :-)

[4]:Renatko jak jsem napsala 1***všem. :-)

[2]: Elli neslintat a zkusit si připravit.Máte tam kysané zelí? :-) Ale taková ryba tak to je také pochoutka. :-)

13 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 30. prosince 2010 v 21:04 | Reagovat

[1]:Romanko pak lok piva a budeš básnit jaká to byla dobrota. :-)

14 Blanka Blanka | Web | 30. prosince 2010 v 21:34 | Reagovat

Maruško,tak tohle vypadá vážně moc dobře.Určitě to bude mňamka,ráda vyzkouším :-)
Maruško,přeju tobě i celé tvé rodině hodně zdravíčka do Nového roku :-)

15 Hanka Hanka | Web | 30. prosince 2010 v 21:34 | Reagovat

Maruško, ty mi dáváš zabrat. Přišla jsem ti popřát, ale když jsem uviděla tu mňamku, úplně jsem si zaneřádila klávesnici ... novou, od Ježíška!!! ???  ;-)  :-D
Maru, přeji tobě i tvým blízkým v roce 2011 všechno dobré, hlavně zdraví, štěstí a pohodu. Totéž přeji i návštěvníkům tvého blogu. :-)
Pěkně si užij poslední den letošního roku. :-)  Hanka

16 Hanča Kdovíková Hanča Kdovíková | Web | 30. prosince 2010 v 22:53 | Reagovat

tedy ale tohle je veliká výzva :-D
jinak, přišla jsem popřát vše dobré v novém roce ;-)

17 Květa Květa | Web | 30. prosince 2010 v 23:47 | Reagovat

Jémine, zase taková dobrota, vždyť už bude půlnoc a mně se sbíhají sliny....
Ale i tak, přeju ti ,Maruško, hodně zdraví a štěstí do nového roku, hodně radosti s vnoučátkama.... :-D

18 Janah Janah | Web | 30. prosince 2010 v 23:50 | Reagovat

To vypadá mňamózně :-P  :-) Neznala jsem, ale určitě to vyzkouším.

Přeji do nového roku jen to nejlepší a vybrané :-)

19 natty99 natty99 | Web | 31. prosince 2010 v 7:23 | Reagovat

Maruško, papáníčko super, jsem už po snídani, ale věř, kdyby to bylo přede mnou, dala bych si :-)
Veselý dnešní den a zítra ve zdraví a spokojenosti vykroč společně s celou rodinou a po celý rok štěstíčko. :-)

20 babi Maňasová babi Maňasová | Web | 31. prosince 2010 v 12:03 | Reagovat

Maruško, tohle je výborná inspirace na novoroční oběd. Do příštího roku ti přeju hodně zdravíčka, optimismu a pohody.

21 vik vik | 31. prosince 2010 v 14:24 | Reagovat

Syrové kysané zelí, to je pochoutka :-) A nejlíp je napít se samotné té šťávy :-) Tu chuť já prostě miluju :-P

22 helena-b helena-b | Web | 31. prosince 2010 v 14:31 | Reagovat

Maruško, moje řeč, není nad kysané zelí, doma připravené!! Právě dnes jsem obřadně otevřela náš sud s letošním zelím a poprvé ochutnala!! Poprvé jsem ho také úplně sama připravovala a tlačila. Ale povedlo se!! Ihned šlo do segedíňáku.
Tvoje jídlo musí být pohádka, už protože je tam to zelí! Určitě to také vyzkouším.
Maruško do nového roku hodně pohody !!! Těším se na další setkání!! :D  :-P  :-D  ;-)  :-)

23 Hanka Hanka | 31. prosince 2010 v 14:53 | Reagovat

Maruško, jdu popřát šťastný nový rok a hlavně hodně zdravíčka Tobě i Tvé rodině. Ať žije Havířov! :-)  :D

24 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 31. prosince 2010 v 18:02 | Reagovat

[23]:Hani není to dlouho co jsem na tebe myslela.Děkuji za přání i Tobě a Tvé přeji pevné zdraví a pohodu. :-)

25 Marie Marie | Web | 31. prosince 2010 v 18:06 | Reagovat

Maruško, přeji Tobě a celé Tvé rodině do nového roku 2011, hodně zdraví, štěstí a lásky. :-)

26 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 31. prosince 2010 v 18:09 | Reagovat

[22]:Helenko děkuji a přeji zdraví pohodu a brzké brouzdání s manželem aspoň pod horami. :-)

[21]:Viku po napití zelové šťávy by jsi se mohl přihlásit do soutěže"KDO DŘÍV SE PO...E" :-DzDRAVÍ A POHODU V ROCE 2011 :-D

[20]: Tož ať Vám Evi chutí a přeji pohodu. :-)

[19]: Natty nazdárek v novém roce á nezapomeň na středy :-D  :-)

[18]: Janah děkuji moc a nashle v novém roce :-)

[17]:Květo až nebudeš vědět coby dát do pekáče pak zvol tuto variantu je to mňam.Nashle v novém roce :-)

27 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 31. prosince 2010 v 18:12 | Reagovat

[16]: Jejda Hanča a já si říkám jak se má "Kdovíjaká",tak se měj Hani "FANFÁROVĚ A ZDRAVĚ" :-)

[15]:No no tady byl někdo asi moc hodný jak "JÉŽIŠEK"tak naděloval. :-D

[14]:Blani zdravím do Znojma a přeji pohodičku. :-)

28 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 31. prosince 2010 v 18:55 | Reagovat

[25]: Maruško říkám si kouknu a vida Ty jsi se tu objevila.Děkuji za přání a na viděnou v roce 2011. :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama