VENKU MRZNE-DOBRÁ POLÉVKA ZAHŘEJE

26. ledna 2010 v 18:19 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Leden-úterý 26.1.2010

Mrzne jen to praští,dnes přišel náš student domů zmrzlý jak rampouch.



Přišla mu vhod polévka,kterou jsem připravila.


ZELNÁ POLÉVKA S HOUBAMI A SUŠENÝMI ŠVESTKAMI.



Suroviny na 4 porce:2lžíce sušených hub,2cibule,500g kysaného zelí 100g klobásy(čabajky),100g anglické slaniny,1kostka bujónu slepičí-(Magi),1lvody,2lžíce vypeckovaných sušených švestek,200ml smetany zakysané(nebo jogurt bílý).


Houby namočíme do studené vody aspoň na hodinku.Pak vodu slijeme a na sítku necháme okapat.Opečeme slaninu,zpěníme cibuli,zalejeme vodou,přidáme houby,pokrájené zelí,bujón a vaříme asi tak 20minut,pak přidáme na kolečka nakrájenou čabajku a sušené švestky a ještě krátce povaříme.Na talířku dozdobíme zakysanou smetanou.


Tento recept jsem měla připravený již asi pět let na vyzkoušení. Vařívala se u nás až doposud zelňačka dle manželovi maminky. Přesto,že mě vždy moc chutnala favoritem se stává nyní tato s houbami.


Trochu jsem si ji upravila a přidala jsem k houbám a zelíčku lžíci máslové jíšky.Namísto zakysané smetany -bílý jogurt.

Řekněte sami nelákala by vás po takovém náročném studijním dni?Studentík si pochutnal,pochlubil se úspěchy a nezapoměl ale připomenout,že po dokončení Akademie nastupuji na školu také já.






Co není může být ale sama vidím,že učit se angličtinu není žádný med.Zvláště pak asi s panem učitelem,který vyučuje třídu do kterou manžel navštěvuje.Jsou tam totiž studentky,které se navzájem svěřují,že mají děsivé sny z hodin angličtiny.Vůbec totiž nechápou styl učení-skáče se od jednoho tématu ke druhému.Mezi tato témata vkládá pan učitel zážitky ze svých cest po světě.Větší část studentů se tento jazyk dříve neučila a tak pro ně jsou vlastně hodiny utrpením. Vesměs měli představu,že hodina angličtiny bude zaměřena k výrazům týkajících se obsluhy počítače a pár základních frází. Zatím mají k dispozici učebnici kde je zhuštěno učivo,které probírají na střední škole studenti tři roky.Na Akademii toto učivo mají probrat za půl roku.Ani se tedy nedivím,že mají stresy.Chtělo by to jiný systém a hlavně utvořit třídu pro začátečníky a druhou pro pokročilé.Jak to tak vypadá počkám až se tento systém zdokonalý.Abych se jej dočkala zkusím se na patřičných místech informovat,zda by nebylo vhodné se nad tímto problémem zamyslet.No ale koukám,že od polévky jsem zabloudila hódně daleko.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Zdenka"ren" Zdenka"ren" | 26. ledna 2010 v 19:08 | Reagovat

Maruško,ten recept je zajímavý,hlavně to přídání švestek O_O ,na talíři to vypadá nármně. :-)

2 Jarka Jarka | Web | 26. ledna 2010 v 19:45 | Reagovat

Maruško, zelňačku s houbami a sušenými švestkami neznám, tato kombinace je pro mě novinka, ale na talíři vypadá na pořádnou mňamku!  :-P
S tou angličtinou je to děs. Před pár lety jsem se pokoušela chodit do kurzu, ale vzdala jsem to. Kamarádky mě zlákaly s tím, že taky neznají anglicky ani "dobrý den", nakonec jsem tam byla jen já úplný začátečník a nestíhala jsem. Máš pravdu, mělo by to být rozdělené.   ???

3 Blanka Blanka | Web | 26. ledna 2010 v 20:00 | Reagovat

Maruško,vypadá to moc krásně a určitě je to i moc dobré.Přiznám se,že švestky jsem ještě v polévce neochutnala.Já dělávám kyselicu z kysaného zelí a klobásy a to je u nás polévka číslo jedna :-)

4 Blanka Blanka | Web | 26. ledna 2010 v 20:01 | Reagovat

Jo a k té angličtině-moc obdivuju dospělé,kteří se po čase rozhodnou,že se vrátí do školních lavic.Nevím,jestli bych měla odvahu :-)

5 fikus fikus | Web | 26. ledna 2010 v 20:28 | Reagovat

Jasně,..říkám to pořád-při troše fantazie i standartní jídlo 100x jinak!:-) A husté polívky, to je něco!!! Tak žiju celý život!:-) Škoda, že to nejde teleportovat...:-(  A kdo se neučí, nemá závity,..a kdo je nemá nemůže ......tohle,...prostě nemůže:-)! / taky bych měl s sebou něco dělat..:-)/

6 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 26. ledna 2010 v 20:48 | Reagovat

[5]:Pro mě angličtina je také Španělská vesnice a z němčiny také nic moc.Obdivuji lidi co ovládají cizí řeč.V cizině je mě líto,že nerozumím.Jó a polévka je fakt super.

7 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 26. ledna 2010 v 20:49 | Reagovat

[3]:Blani je to opravdu dobré,můj muž taky nedůvěřivě koukal.Máme domácí zelíčko a to je výborné.

8 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 26. ledna 2010 v 21:06 | Reagovat

[2]:Vyzkoušej Jarus a uvidíš je to mňamka.

[1]:Zdeni švestky dodávají pokrmu zvláštnost a těch hřibů dám příště více.

9 fikus fikus | Web | 26. ledna 2010 v 23:13 | Reagovat

[6]: To je v pohodě Maruško,...prostě - až přijedeš do ciziny, nauč se pozdravit a poděkovat a všude a na všechno říkej OK a ukazuj vztyčený palec! No a už umíš anglicky ! :-D

10 Maruš-Fukčarinka Maruš-Fukčarinka | Web | 27. ledna 2010 v 13:55 | Reagovat

[9]:Tak OK to asi nebude ale je fakt,že nohama a rukama se člověk domluví.

11 fíkus fíkus | Web | 27. ledna 2010 v 20:09 | Reagovat

:-) ...no jasnačka,...jsme přece češi! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama