PEČENÁ ČERVENÁ ŘEPA S KŘENEM

30. ledna 2010 v 22:30 |  VAŘENÍ PEČENÍ NEMUSÍ BÝT TRÁPENÍ
Leden-sobota 30.1.2010

Nemohu si pomoci ale červená řepa mě okouzlila.Donedávna jsem znala červenou řepu pouze v podobě zavařené s křenem.Nyní co jsem se dala na její bližší průzkum je to pro mě pochoutka i v syrovém stavu jako salát.Dnes se s vámi podělím o další recept a to "Červená řepa pečená."

Několik rad co se řepy týká-vybírejte si menší bulvy s kořeny,větší bývají dřevnaté.Vlasaté kořeny odkazují na vysušení plodu.



Řepu vaříme ve slupce-zachová si tak výživové hodnoty,násládlou chuť a červenou barvu.

Nať řepy obsahuje velké množství vitamínu A-C,vápníku a železa.Může se podávat-omytá a krátce povařená(jako špenát),zcedíme a zakápneme olivovým olejem.

Dále pak můžeme řepu podávat místo brambor-bulvy ve slupce omyjeme,zabalíme do alobalu a pečeme 2-3 hodiny v mírně vyhřáté troubě.

"PEČENÁ ŘEPA S KŘENEM"

Suroviny-1kg řepy(asi 6 malých bulv),5lžic olivového oleje,sůl,pepř,tymián,65g křenu,oříšek másla.

Opláchnutou řepu uvaříme v osolené vodě do měkka-asi 1hod.,necháme vychladnout a oloupeme.Troubu předehřejeme na 180°C.Do pekáčku vlijeme 6lžic olivového oleje,vložíme do trouby na dvě minuty a poté jej naplníme kousky řepy-rozkrojené na čtvrtiny -větší na osminy. Osolíme,opepříme(já použila pepř bílý).Pečeme 30minut,poté posypeme tymiánem a necháme ještě 10minut dopéct.Na krásně zbarvenou řepu nastrouháme křen,ozdobíme máslem a vrátíme ještě na deset minut do trouby.Teplé podáváme jen tak nebo k pečenému jehněčímu či krůtímu masu.
Příště bych dala více křenu-nepálí....
Výborné s vařeným krůtím masem....hodil by se i kopeček omáčky z bílého jogurtu-lístek ledového salátu a kousek rajčátka....neváhejte a vyzkoušejte!!!

Chutné také s grahamem ....lehká večeře.....
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 fikus fikus | Web | 31. ledna 2010 v 3:21 | Reagovat

ahoj Maruško, vypadá to hezky.Dnes zkusím upéci bábovku od receptu Evy v mikrovlnce

2 Natty Natty | Web | 31. ledna 2010 v 8:05 | Reagovat

Ahojky Maruško, moc pěkný recept, už jen tím, že je to červená řepa, moje "zimní milenka" :-) a vyzkoušela jsem jí také jen nastrouhanou s bílým jogurtem a stroužkem česneku a jako svačinka mňam :D pěknou neděli.

3 Jarka Jarka | Web | 31. ledna 2010 v 10:59 | Reagovat

Maruško, už budu asi jedna z mála, kterou červená řepa nějak neoslovuje. Pořád se nemůžu přemluvit, abych ji vzala na milost a přitom je tak zdravá. Kdybych si mohla uždíbnou z tvého pekáčku, třeba bych zjistila, že jsem praštěná a řepa je dobrá.  ???  :D

4 helena-b helena-b | Web | 31. ledna 2010 v 11:18 | Reagovat

Maruško, zajímavý recept, možná, že ho vyzkouším. Já jsem kdysi červenou řepu pěstovala, a pak zavařovala ve sladkokyselém nálevu nebo s křenem, ale to víš chlapi, mrkev a červená řepa, jejich očím to moc nelahodí. Ale jo, vyzkouším a dám vědět. Pěknou neděli. :-)

5 Maruška-z pohádky Maruška-z pohádky | Web | 31. ledna 2010 v 12:37 | Reagovat

[1]:Koukám na čas,jsi ranní ptáče jak vidím.To už bude bábovka snězená,jinak aspoň kousek by tam nebyl?

6 Maruška-z pohádky Maruška-z pohádky | Web | 31. ledna 2010 v 12:38 | Reagovat

[2]:Natty ta pečená no famózní dobrůtka.

7 Maruška-z pohádky Maruška-z pohádky | Web | 31. ledna 2010 v 12:40 | Reagovat

[3]:Jaru předem se omlouvám ale jo jsi...ˇ...á!ÁLE Jaru nic ve zlým,já bych tě na ni pozvala a hodovaly bychom.Každý má jiné chutě.Pěknou neděli.

8 Maruška-z pohádky Maruška-z pohádky | Web | 31. ledna 2010 v 12:42 | Reagovat

[4]:Helenko je to trochu pracné ale famózní.Pěknou neděli.Já jdu nyní hledat recept na copánky s povidel.

9 Helča od Milana Helča od Milana | Web | 2. února 2010 v 18:14 | Reagovat

Vypadá to krásně. Já ji taky znala jen zavařenou, tu jsem moc nemusela , ale o víkendu jsem ochutnala syrovou a moc mi chutnala. Taky zkusíme nějakou mňamku. Krásný den! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama